Belgiumban mintegy 5400 ukrán menekültet vettek nyilvántartásba

Belgiumban mintegy 5400 ukrán menekültet regisztráltak – közölte a belga külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap vasárnap.

A lap szerint Dominique Ernould, a belga külügyminisztérium szóvivője közölte: az Ukrajnából Belgiumba érkezők száma napról napra növekszik, szombaton 630 ukrán állampolgárt vettek jegyzékbe a menekültek fogadására megnyitott brüsszeli központban.

Hírdetés

Elmondta, hogy a menekültek számának várható további növekedése miatt az illetékes hatóságok új központot nyitnak hétfőtől, ahol szállás és élelmiszer mellett orvosi ellátást is nyújtanak a háború elől menekülteknek. A szálláshelyeken játszószoba működik a gyermekek szórakoztatására, az édesanyáknak pedig elkülönített helyiségek állnak rendelkezésre a szoptatáshoz és a csecsemők pelenkázásához – tette hozzá.

A belga Vöröskereszt vasárnapi közleménye szerint a szervezet a szükséges eszközök elosztásához és eljuttatásához nyújt logisztikai támogatást az ukrán menekülteket befogadó belgiumi önkormányzatoknak. A segítséget igénylő helyi hatóságok elsősorban lakhatáshoz, tisztálkodáshoz és élelmiszerellátáshoz szükséges eszközöket igényelhetnek.

A nemzetközi szervezet belgiumi irodái a hatóságokkal együttműködve italt és ételt biztosítanak, valamint szórólapon adnak tájékoztatást a menekültügyi eljárás menetéről, a befogadóközpontok működéséről, illetve segítséget nyújtanak a szétszakadt családoknak hozzátartozóik megtalálásához – közölték.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »