Bejelentés az árvízről

Bejelentés az árvízről

Az árhullámok levonulásának és a kedvező előrejelzéseknek köszönhetően ma lezárja munkáját az elmúlt két hét árvízvédelmét összefogó Országos Műszaki Irányító Törzs.

A most következő napokban a vízgyűjtőterületen az árhullámok levonulását jelentősen befolyásoló csapadék nem várható. A Duna árhulláma mindenhol tetőzött az országban, már csak Baján és Mohácson van I. fokú készültség, de a folyó ott is apad. A Rába árhulláma Győrnél tart, a felsőbb szakaszokon már inkább csak a jelenlegi apadás lassulására lehet számítani – áll a vízügy közleményében.

Szokatlanul hosszú ideig kaptak terhelést a gátak, ezért ott, ahol szükséges, még figyelőszolgálatot látnak el kollégáink. A védekezéssel összefüggő további munkálatokat azonban a területi vízügyi igazgatóságok már helyi hatáskörben is el tudják végezni, ezért ma 18 órakor lezárul a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének (OMIT) koordináló tevékenysége.

Hírdetés

Láng István vízügyi főigazgató, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője a Dunán és Rábán levonult árhullám legfontosabb tanulságaként azt fogalmazta meg, hogy

„bármikor hirtelen kialakulhatnak szélsőséges időjárási és hidrológia helyzetek,

amelyek gyors reakciót kívánnak meg a védekezésben résztvevőktől. Ugyanakkor fel kell készülni a jövőben arra is, hogy a mostanihoz hasonló tartós és elhúzódó áradások tehetik próbára védelmi képességet, a szakemberek és az árvízvédelmi infrastruktúra felkészültségét.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »