Bedőlni látszik a muszlim vezette skót kormány

Bedőlni látszik a muszlim vezette skót kormány

A skót parlament már a jövő héten megvonhatja a bizalmat Humza Yousaf „első minisztertől” (kvázi miniszterelnök), miután csütörtökön felbomlott az általa vezetett Skót Nemzeti Párt (SNP) és a Zöldek által alkotott kormánykoalíció.

Humza Yousaf egyébként muszlim, bár skóciai születésű, de pakisztáni bevándorló szülők gyermeke.

Yousaf nem hajlandó feladni első miniszteri pozícióját, és mivel egyetlen képviselői szavazatra lenne szüksége a kormánybukás elkerüléséhez, jelenleg az a legjobb esélye, ha meggyőzni az együttműködésről korábban az SNP-ből kivált Ash Regant. Regan 2023-ban maradt alul Yousaffal szemben a pártelnöki posztért folyó versenyben, és most azt kéri cserébe a támogatásért azt kéri, hogy az SNP ismét foglalkozzon a skót függetlenség ügyével.

A függetlenség azután került le az asztalról, hogy Nicola Sturgeont a hatóságok gyanús pártfinanszírozási ügyek miatt őrizetbe vették. Sturgeon komolyan nekifeszült a londoni kormánynak, hogy újabb skót függetlenségi népszavazást indíthasson, amely jó eséllyel a függetlenpártiak győzelmével ért véget, mivel a skótok szeretnének visszatérni az EU-ba. Sturgeon helyére Yousaf került, aki ezt a kérdést egyáltalán nem feszegeti.

Hírdetés

Yousaf kormánya a Zöldek miatt került a szakadék szélére, akik dobbantottak a koalícióból, mert az SNP több olyan lépést is tett, amivel nem tudnak egyetérteni. A lista igen beszédes, gyakorlatilag a balliberálisok ideológiai fanatizmusa miatt robban ki a kormányfő.

Többek között azt kifogásolták, hogy az SNP

A skót zöldek szerint ezzel az SNP „elárulta a jövő generációit”.

Körkép.sk, BBC


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »