Román nyelven mutatott be szentmisét a Bukaresthez közeli Snagovban Fábry Kornél püspök

Román nyelven mutatott be szentmisét a Bukaresthez közeli Snagovban Fábry Kornél püspök

Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök tart május 5. és 8. között lelkigyakorlatot a Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye papjainak Snagovban. A rekollekció igazi különlegessége az volt, hogy május 6-án románul celebrált szentmisét a magyar püspök. Erről Francisc Doboș, a Romániai Püspöki Konferencia korábbi titkára, a román katolikus média vezetője adott hírt Facebook-posztjában.

A tíz éve épült Kármel Királynője lelkigyakorlatos ház a Snagovi-tó partján található. A Bukarest melletti üdülőövezet nagyon hasonló a Velencei-tó környékéhez. A román fővárostól 40 kilométerre fekvő Snagov amiatt is jelentős nekünk, magyaroknak, mivel az 1956-os forradalom leverését követően a településen tartották fogva Nagy Imrét és társait.

Francisc Doboș posztja szabad fordításban:

Ő magyar. Nincs benne román vér. Azt mondják, csak Funarnak lett volna magyar vére… az autója első lökhárítóján.

Fábry Kornél budapesti püspök. Hallgasd meg, hogyan ejti ki a román szavakat anélkül, hogy egyáltalán tanult volna. Ma románul celebrálta a szentmisét.

Hírdetés

Nem azért jött, hogy elvegye Erdélyünket, hanem azért, hogy a bukaresti érsekség római katolikus papjainak tartson néhány napos lelkigyakorlatot.

A posztot jegyző pap, Francisc Doboș a román főváros Jézus Szíve templomának plébánosa, a bukaresti főegyházmegyében az evangelizáció és az idegen nyelvű pasztoráció felelőse. Bukarestben született, a bákói Szent József kisszemináriumban érettségizett. Teológiai tanulmányait Jászvásáron és Rómában a Pápai Urbaniana Egyetemen végezte. A római Pápai Szent Kereszt Egyetemen intézményi kommunikáció szakon szerzett diplomát.

A videó ITT tekinthető meg.

Forrás: Francisc Doboș Facebook-oldala

Fotó: Bukaresti Római Katolikus Főegyházmegye

Magyar Kurír
(ki, asz)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »