Baross Gábor Alapiskola – okoslépcsők, főzőszakkör, 3D-nyomtató

Baross Gábor Alapiskola – okoslépcsők, főzőszakkör, 3D-nyomtató

A tizenöt pedagógust foglalkoztató csatai Baross Gábor Alapiskolát, amelyet oroszkai, bényi és zalabai tanulók is látogatnak, jelenleg 82 diák látogatja. A minap ún. okoslépcsőkkel színesítették iskolaépületük belterületét. Erről is kérdeztük az oktatási intézmény igazgatóját, Struhár Pétert, de természetesen a beíratások témája is előkerült.

Mit lehet tudni a matematikával kapcsolatos okoslépcsők ötletéről és annak megvalósításáról?

Igyekeztünk ismét barátságosabbá tenni iskolánkat. A sok pozitív visszajelzés alapján egy ilyen apró és egyszerűnek tűnő ötlet sokkal színesebbé és világosabbá tette folyosónkat. Miután az iskola közösségi oldalán megosztottuk ezt a díszítést, már a rekordszámú „lájkon” látszott, hogy ezt az elképzelést tényleg jól sikerült véghez vinnünk. Öröm volt nézni, hogy a húsvéti szünidő után a kicsik is rendre megdöbbenve, elcsodálkozva megálltak a lépcsők előtt; nem mellékesen megemlíteném, hogy ezzel akarva-akaratlanul még tanulnak is közben.

Mennyi elsősre számítanak a beíratáson?

Az iskolánkat övező óvodákat felmérve 10-12 elsősre számítunk, ami a tavalyi 6 fős létszámhoz képest mindenképpen szép növekedést jelent.

Hírdetés

Csatáról hét, Oroszkáról és Bényből két-két növendékre számítunk, de itt a pontos létszámba még beleszólhat a halasztás vagy egy másik iskola választásának a lehetősége is. Ugyanúgy nagy problémát jelent, hogy egyes magyar ajkú szülők inkább szlovák iskolába adnák leendő elsősüket azt gondolván, hogy jobban fognak majd érvényesülni az életben. Ezt nem szabad engednünk, mivel egy gyermek, ha anyanyelvén tanul, sokkal nagyobb magabiztossággal fog az élet adta kihívások elé állni.

Iskolánkban megújult módszerrel tanítjuk a szlovák nyelvet, s ahogy az angol tanórákon is, itt is inkább a kommunikációra fektetjük a hangsúlyt. Arra törekszünk, hogy a magyar szülőknek ne kelljen választaniuk a magyar iskola és a szlovák nyelvtudás között, mert nálunk mindkettőt egyszerre megkapják…

Miért jó barosossnak lenni?

Egyfajta klisé már minden iskolánál megemlíteni a családias légkört, viszont nálunk tényleg mindenki ismer mindenkit, a folyosókon és a tantermekben egyaránt baráti a hangulat; a diákok között nincsenek konfliktusok, mivel megbíznak egymásban.

Mindenképp vonzónak tűnik a gyermekek körében a szeptemberben indult főzőszakkörünk, ahol több csoportot is indítottunk volna a nagy érdeklődés miatt.

Sajnos ezt is, mint nagyon sok mást is, a koronavírus miatt törölni kellett. Ősztől ismét meghirdetjük a főzőszakkört egy másik (beláthatóan nagyon népszerű) szakkör mellett, ahol a diákok megismerkedhetnek majd a 3D-nyomtatás rejtelmeivel, illetve ezen szakkörön belül grafikát is tanulhatnak az érdeklődők. Ezen a foglalkozáson a gyerekek saját maguk szerkeszthetik majd a havonta megjelenő iskolaújságot is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »