Bárczy László első világháborús igaz történetével ismerkedhetett a komáromi közönség

Bárczy László első világháborús igaz történetével ismerkedhetett a komáromi közönség

Nyitókép: Körkép.sk

A Duna Menti Múzeum Baráti Köre 2024. február 6-án könyvbemutatót tartott, amely a Zichy-palota Alapi Gyula-termében került megrendezésre. Az eseményt létrehozó szervezet Komárom egyik legrégibb múltra visszatekintő – 1972 óta aktív civil társulása – amely rendezvényeivel rendszeresen rávilágít az előző korszakok értékeire.

Az est folyamán Bárczy László tanító első világháborús naplóját mutatták be, melyet unokája, Hajtmanné Bottka Mária a baráti kör tagja rendezett sajtó alá. Az érdekfeszítő, olvasmányos kötet először tíz éve, 2014-ben jelent meg. Jelenleg, a második kiadás alkalmából rendezett könyvbemutatóval a társulás az első világháború kitörésének 110. évfordulójára is emlékezett. 

A rendezvényt Novák Tamás, a múzeumbarátok körének elnöke nyitotta meg, aki a jelenlévők üdvözlését követően néhány szervezési kérdést is megbeszélt a csoport állandó tagjaival.

A Hajtmanné Bottka Mária által megjelentetett könyv a SZIBÉRIAI FOGSÁG – HAZATÉRÉS címet viseli, melyet Vanya Péter, a Duna Menti Múzeum történésze mutatott be, előbb röviden összefoglalva, s megvilágítva az I. világháború történéseit.

Mint megtudtuk, a kötet szerzője részben Bottka Mária, aki a könyv főhősének Bárczy Lászlónak az unokája. A kordokumentumként is jelentős alkotás négy nagyobb egységből áll, melynek törzsanyaga Bárczy László tollából ered, s ezt a társszerző előszóval, bevezetővel és utószóval egészítette ki.

Az előszót követően a második rész a hadifogság időszakát mutatja be, mely tulajdonképpen emlékiratnak nevezhető – amit az egykori hadifogoly korabeli feljegyzések alapján készített el, már idősödő korában.

Hírdetés

A harmadik rész a Vlagyivosztokból hazafelé tartó hajóút élményeit, emlékeit örökíti meg, ahogy a főhős Szibériából hazajutott Európába, az Indiai óceánon, majd a Szuezi csatornán keresztül. 

A negyedik rész pedig már a hazatérést követő éveket mutatja be, egészen a valós főhős haláláig. A bevezetővel és utószóval kiegészített műből egy kerek családtörténet is kibontakozik, mely hűen tükrözi egy korabeli felvidéki család háború utáni viszonyait.

Vanya Péter összefoglalóját követően Novák Tamás, a Baráti Kör elnöke olvasott fel részleteket a kordokumentumból, melynek kifejezetten szépirodalmi, olvasmányos stílusa felkeltette az egyéként is érdeklődő közönség figyelmét.

Az est további részében prezentációval egybekötött beszélgetés következett, amelyben a ma már nyugdíjas éveit élő Hajtmanné Bottka Mária szívesen emlékezett vissza szeretett nagyapjára, aki valódi, kemény kalandokat átélve hajókázott haza sokéves szibériai hadifogságából. A prezentáció folyamatában számos fotót, képeslapot láthatott a közönség, amelyek mind-mind Bárczy László életútját dokumentálják.

A SZIBÉRIAI FOGSÁG – HAZATÉRÉS című könyv egy szép visszaemlékezés mindannyiunk okulására, hogy a béke a legfőbb emberi értékek közé sorolandó.

Az igaz történetet feldolgozó kötetet az érdeklődők a helyszínen megvásárolhatták, és Bárczy László társszerzője, Bottka Mária szívesen dedikálta.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »