Balassa Péter benyújtotta a politikusok büntetlen előéletéről szóló javaslatát

Balassa Péter benyújtotta a politikusok büntetlen előéletéről szóló javaslatát

Balassa Péter, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője benyújtotta „a választhatóság büntetlen előélethez való kötéséről” szóló határozati javaslatát, melynek lényegee, hogy hatósági erkölcsi bizonyítványhoz kötné a választásokon való indulást.

A magyar Országgyűlés régi adóssága annak az ellentmondásnak a feloldása, hogy miközben több állami tisztség, munkakör betöltéséhez szükség van a büntetlen előélet erkölcsi bizonyítvány általi igazolására, addig a legfontosabb népképviseleti szervekben enélkül is szerepet lehet betölteni – indokolta a jobbikos képviselő, miért érezték szükségét egy ilyen javaslat benyújtásának. Céljuk, hogy

választáson csak olyan nagykorú személy lehessen választható, aki büntetlen előéletét hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolja.

„A jelenlegi szabályok szerint a választásokon akár büntetett előéletű személy is választható, így többször látjuk, hogy jelöltként indul olyan személy, aki korábban szembekerült a törvénnyel” – mutatott rá Balassa Péter.

Hírdetés

A Jobbik-Konzervatívok véleménye szerint ez elfogadhatatlan, és aláássa a választott testületek tekintélyét, ezért a választási szabályok egységes megváltoztatására van szükség a közélet tisztasága érdekében. Például Trócsányi László, akkori igazságügyi miniszter már 2016-ban ígéretet tett arra, hogy a jövőben erkölcsi bizonyítvány nélkül senki nem lehet majd polgármester, de az erről szóló előterjesztést azóta sem nyújtották be – emlékeztetett az ellenzéki politikus.

A Jobbik elkötelezett amellett, hogy egy XXI. századi modern állam nem létezik stabil és demokratikusan működő intézményrendszer nélkül, amely elképzelhetetlen bűnöző vezetőkkel.

A választhatóság büntetlen előélethez való kötése egy lépés lenne afelé, hogy Magyarország a demokratikus fejlődés útjára lépjen – összegezte Balassa Péter.

(Címlapkép: Balassa Péter/facebook)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »