B. Kollár: tiszteletben tartom az államfő által megszabott útirányt

B. Kollár: tiszteletben tartom az államfő által megszabott útirányt

Zuzana Čaputová államfő átmenetileg Eduard Heger (OĽaNO) kormányát bízta meg az állam irányításával, és ha a politikai pártoknak január végéig nem sikerül megegyezniük az előrehozott választásokban, akkor hivatalnokkormány veszi át az irányítást. Ezt a TASR TV-ben mondta Boris Kollár, a Sme rodina mozgalom és a parlament elnöke.

Szerinte az államfő meghagyhatná az ellenőrzése alatt Heger megbízott kormányát egészen a rendes parlamenti választások időpontjáig, de másképp döntött. „Adott néhány támpontot, amelyet ha nem teljesítünk, visszahívja a kormányt. Ha nyárig nem készítjük elő az előrehozott választásokat, akkor hivatalnokkormányt fog kinevezni” – állapította meg Kollár. „Tiszteletben tartom az államfő által megszabott feladatot, útirányt” – tette hozzá.

Ha a parlamenti pártoknak meglenne a politikai akaratuk, és a parlament jelenlegi felállásában összegyűjtenék az új kormány létrehozásához szükséges 76 aláírást, akkor azt az államfőnek szerinte tiszteletben kellene tartania. Ez a lehetőség azonban Kollár szerint már nem reális. „Most már nem érvényes, hogy az SaS egy új parlamenti többség létrehozásáról akarna tárgyalni” – közölte.

A Sme rodina szerinte Heger kormányának a visszahívásáig korrekt koalíciós partnerként viselkedett, és a képviselői többségében elutasították a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Ennek az lett az ára, hogy hárman kiléptek a frakcióból. „Korrekt módon jártak el. Először kiléptek, és csak utána szavaztak a kormány ellen” – emlékeztetett Kollár.

Ugyanakkor sikerült elegendő szavazatot szerezni a jövő évi állami költségvetés jóváhagyásához. „Mindenki engedett valamennyit” – állapította meg Kollár. „A költségvetés azért fontos, hogy az embereknek szánt segítség célba érhessen” – mondta, azt is hozzátéve, hogy minden párt a maga szemszögéből máshogy is el tudta volna képzelni a költségvetést.

Hírdetés

„Olyan erős volt az ellenségeskedés, hogy ez Matovič kormányának a bukásához vezetett, de a volt kormányfő kapta meg a pénzügyminiszteri posztot. Utána a helyzet tovább eszkalálódott, és oda vezetett, hogy az SaS szeptemberben kilépett a kormánykoalícióból. A kormány így kisebbségbe került. Elvileg bármikor visszahívhattak volna minket” – figyelmeztetett Kollár.

Ennek ellenére szerinte fontos törvényeket tudtak elfogadni. „Nyár óta gyakorlatilag minden törvény átment. Most megakadtunk a költségvetés miatt, és mert az SaS az ellenzékkel együtt a kormány megbuktatása mellett döntött. De ez a sok civakodás és vita várható eredménye” – jegyezte meg.

„Őrültség azt gondolni, hogy ha nem tudtunk három évig együtt kormányozni, megbuktattuk a kormányt, akkor most ugyanazt a régit átalakíthatjuk. Véget kell vetni ennek a cirkusznak. Az embereknek a választásokon kell dönteniük. És meggyőződésem, hogy van elég eszük ahhoz, hogy döntsenek” – állapította meg.

„Ha Ficónak vissza kell térnie, akkor mindegy, hogy erre júniusban, szeptemberben vagy februárban kerül-e sor. Ezenkívül a pártpreferenciák alapján nem úgy néz ki, hogy ő fog kormányt alakítani” – zárta Kollár.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »