Az USA tényleg fegyverként használja az LNG-t Európa ellen? A helyzet nem ennyire egyszerű

Az USA tényleg fegyverként használja az LNG-t Európa ellen? A helyzet nem ennyire egyszerű

Nagy meglepetést okozott Európában a múlt héten, hogy Joe Biden amerikai elnök klímapolitikai okokra hivatkozva felfüggesztette a cseppfolyósított földgáz (LNG) kitermelésének engedélyezését. Ezzel az aktuálisan működő termelés még nem kerül veszélybe, de a jövőben megnyitni szándékozott, jórészt az európai piac kielégétésére tervezett kapacitásbővítések elakadnak. A dolgot úgy is lehetne értelmezni, hogy az USA belengette a gázfegyvert, ám egyelőre nem tisztázott, hogy mi a pontos oka az intézkedésnek. Mindenesetre a Washington kottájából játszó brüsszeli technokraták szerint nincs vész, rövid és középtávon nem befolyásolja Európa gázellátását Bidenék zöld politikája.

Hivatalosan a zöldpolitikai intézkedés célja, hogy felülbírálják a kiadott termelési engedélyek hatását a zöld beruházásokra. Például, hogy lassítja-e a palagáz kitermelésének bővülése a megújuló energiaforrások térnyerését.

Hírdetés

A most felfüggesztett projektek azonban hatalmas mértékű bővülést tennének lehetővé az amerikai LNG-piacon. Az USA épp tavaly (jórészt az európai megrendeléseknek köszönhetően) vette át a vezető szerepelt LNG-export területén, megelőzve ezzel a sokáig első helyen álló Katart. Ha minden tervezett kapacitásbővítés hiánytalanul megvalósulna, a jelenlegi 92,9 millió tonna/éves kibocstását megduplázhatná az USA.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »