Az ukrán sajtó szerint Zelenszkij az ukrán haderő három kulcsfiguráját is leváltja

A Forbes magazin ukrán kiadása úgy értesült, hogy Volodimir Zelenszkij hamarosan leváltja az ukrán haderő három legfontosabb vezetőjét: Olekszandr Szirszkij hadsereg-főparancsnokot, Rusztem Umerov védelmi minisztert és Kirilo Budanov GUR (katonai hírszerzési) igazgatót. Umerov és Budanov visszahívásáról már hetek óta folynak spekulációk.

A lap úgy tudja, hogy Umerov azért esett ki a pikszisből, mert a védelmi minisztériumban „káosz” uralkodik. Állítólag komoly feszültség forrása, hogy a fegyverbeszerzés központosítása rendkívüli mértékben lelassította a folyamatokat.

A lehetséges utódok között leggyakrabban Mihajlo Fedorov kormányfő-helyettes nevét emlegetik, de Ivan Havriljuk ezredes és miniszterhelyettes neve is előkerült.

Budanov, a katonai hírszerzés vezetőjét állítólag azért távolítanák el, mert az elnöki iroda elégedetlen egyes diverzáns akciókkal – annak ellenére, hogy eddig komoly „sikereket” értek el az orosz tisztek és politikai tisztviselők elleni merényletekkel.

Budanov ráadásul nem csak Andrij Jermakkal, az elnöki iroda vezetőjével került személyes összetűzésbe, de Olekszandr Szirszkij hadsereg-főparancsnokkal is. Jermak ukrán források szerint azzal vádolta meg Budanovot, hogy olyan feltételekről tárgyalt, amelyek véget vethetnek a háborúnak. Ez Jermak szerint kapitulációpártiság volt.

Hírdetés

Maga Szirszkij sincs azonban eleresztve. Ő Volodimir Zelesnszkij ukrán elnökkel került szembe, itt a feszültség forrása a Forbes szerint a pilóta nélküli légierő parancsnokságának kiépítése. Szirszkij azzal is kihúzta a gyufát, hogy nem osztott meg bizonyos információkat az elnöki irodával.

Nem nehéz kitalálni, hogy Szirszkij pozíciója az ukránok keleti és kurszki hadműveleteinek kudarcai miatt gyengült meg.

A helyzetet némiképp árnyalja, hogy Valentin Nalvajcsenko, az ukrán parlament uniós integrációért felelős bizottságának vezetője az Interfax hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi helyzetben nem lenne célszerű személycseréket végrahajtani. Ő különösen Budanov pozícióját védte.

Azt is tudni kell ugyanakkor, hogy Nalvajcsenko a Batykivscsina (Julija Timosenko „Hasza” nevű ellenzéki pártja) politikusa. Az ellenzék pedig aggodalommal nézi, hogy Zelenszkij hivatal egyre keményebben központosítja a hatalmat. Nalvajcsenko szerint izraeli mintára egységkormányt kellene alakítani – magyarul: részt követel a kormánypozíciókból.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »