Az SaS visszatalált a Koalíciós Tanácshoz, alternatív javaslataik vannak a családtámogatási csomag kapcsán

Az SaS visszatalált a Koalíciós Tanácshoz, alternatív javaslataik vannak a családtámogatási csomag kapcsán

Boris Kollár házelnöke, a Sme rodina pártelnöke kedden találkozóra invitálta Eduard Heger (OĽANO) kormányfőt és Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert, hogy elmozdulást érjen el a “fontos törvények és reformok elfogadása érdekében”. Igor Matovič nem vett részt a találkozón, és a hírekben nem említik a Za ľudít, a legkisebb kormánypártot sem.

Heger sikeresnek nevezte a találkozót, mint mondta, mindenki a “stabil és jól működő kormánykoalícióban” érdekelt, és üdvözölte az SaS visszatérését a koalíciós tanácsba.

Az SaS a családtámogatási csomag körül kialakult koalíciós válság miatt jelentette be, hogy egy ideig nem akar részt venni a kormánypártok legmagasabb szintű egyeztető fórumán, a Koalíciós Tanácson, amelynek jóváhagyása nélkül koalíciós beterjesztés sem valósulhat meg a parlamentben.

Itt érdemes kiemelni, hogy ott a pártelnökök viszik a prímet, tehát az SaS-nek az OĽANO részérő nem Hegerrel, hanem Igor Matovičcsal kell tárgyalnia. Mivel Richard Sulíknak elsősorban Matovičcsal van személyes konfliktusa, az SaS pedig már jó ideje az OĽANO gyengítésében érdekelt, ez a döntésük Matovič pozíciójának gyengítését szolgálta – azzal együtt, hogy Sulík elég gyéren látogatja a koalíciós üléseket. Egy alkalommal egy tévés vitában a liberálisok pártelnök azt mondta, feleslegesnek tartja “ebbe ölni a hétfő estéből több órát.

Hírdetés

A Kollár által kezdeményezett találkozón valószínűleg ezért nem volt jelen Matovič. Heger ugyanakkor ígéretet tett, hogy Matovič személyes hangvételű támadásai abbamaradnak. A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy a személyes támadások terén az SaS is rendkívül produktív, bár ezt a mainstream sajtó nem emeli ki.

Mindeközben szintén kedd délután az SaS bejelentett egy alternatív javaslatot arra, hogy mire költsék az OĽANO által javasolt családtámogatási csomag egy négyszázmilliós keretét. A gyermekek foglalkoztató kurzusai helyett ők 500 milliót fordítanának a egészségügyi, igazságügyi és oktatásügyi alkalmazottakra.

Hivatalosan e javaslatok áttárgyalása miatt tér vissza az SaS a koalíciós tanács üléseire.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »