Garázdaság, rongálás: Magyar Péter komoly bajba kerülhet a botrányos bulija miatt

Garázdaság, rongálás: Magyar Péter komoly bajba kerülhet a botrányos bulija miatt

Magyar Péter botrányosan viselkedett egy szórakozóhelyen, az ügyben a rendőrség garázdaság és rongálás gyanújával indított nyomozást. Mekkora büntetést kaphat a politikus, ha bűnösnek találják?

Magyar Péter botrányosan viselkedett egy szórakozóhelyen, az ügyben a rendőrség garázdaság és rongálás gyanújával indított nyomozást. Mekkora büntetést kaphat a politikus, ha bűnösnek találják?

Megteheti, hogy a mentelmi joga mögé bújik? Ifjabb Lomnici Zoltánt, a Századvég jogi tanácsadóját kérdeztük.

Amennyiben nyilvános eseményen valósul meg a garázdaság, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, a nyilvánosság itt minősítő körülménynek minősül. A kúriai gyakorlat szerint súlyosító körülmény, ha az elkövető a bűncselekményt önhibájából eredő ittas vagy bódult állapotban követte el, és ennek az állapotnak szerepe volt az adott bűncselekmény elkövetésében – mondta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója Magyar Péter botrányával kapcsolatban, amely miatt  a rendőrség garázdaság és rongálás gyanújával indított nyomozást.

Mint ismert, néhány napja Magyar Péter egy budapesti szórakozóhelyen vállalhatatlanul viselkedett és botrányt okozott. Szemtanúk szerint a baloldali politikus megütött egy embert, és elvette a telefonját, mert a buliban jelen lévő személy kamerájával felvette az ellenzéki pártvezért.

Mások azt is látták, hogy később a több százezer forint értékű, eltulajdonított telefont a Dunába hajította Magyar Péter.

A baloldali politikus természetesen hosszan magyarázkodott az eset után, szerinte provokálták, és ezért viselkedett agresszívan. A drága szórakozóhelyre állítása szerint fiatalokkal ment el, akik néhány italra is meghívták, nem csináltak mást, csak beszélgettek, és szelfiztek. Ennek ellenére megjelentek olyan felvételek is, ahol Magyar egy fiatal lány lábai között csúszik-mászik, és több résztvevő is arról számolt be, hogy a politikus egész éjszaka nőknek tett ajánlatokat, és egyre agresszívabban viselkedett, ahogyan lerészegedett. Később a biztonsági emberek dobták ki a szórakozóhelyről az őrjöngő Magyar Pétert. Videó készült arról is, ahogy bizonytalan léptekkel elhagyja a bulihelyszínt.

Hírdetés

Ifjabb Lomnici Zoltán kifejtette: garázdaságot az követ el, aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. A személy elleni erőszakos magatartás megvalósulhat már a sértett testének egyszerű érintésével is, ha ez a magatartás támadó jellegű. Hozzátette: ha a vádlott garázdasággal egybeesve követ el rongálást, akkor az úgynevezett alaki halmazat esetéről van szó. Ifjabb Lomnici Zoltán elmondta: 

egy másik személy mobiltelefonjának jogtalan eltulajdonítása és elhajítása megvalósíthatja a lopás bűncselekményét, amely kisebb értékre történő elkövetés esetén vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés büntetést von maga után.

A szakértő arra a kérdésre, hogy Magyar Péter a mentelmi joga mögé bújhat-e, kifejtette: hivatalosan az európai parlamenti mentelmi jog nem a képviselők személyes kiváltsága, hanem azt garantálja, hogy az EP-képviselők szabadon gyakorolhassák megbízatásukat, és ne legyenek kitéve önkényes politikai zaklatásnak. 

Mint fogalmazott, az EP-képviselőket kettős mentelmi jog illeti meg egyrészt a saját tagállamukban, másrészt a többi tagállam területén az őrizetbe vétellel és a bírósági eljárással szembeni védelmet biztosító mentelmi jog. 

Nem lehet hivatkozni a mentességre azonban olyan esetekben, amikor a képviselőt bűncselekmény elkövetése közben tetten érik 

– tette hozzá. Az alkotmányjogász kifejtette: amennyiben az illetékes nemzeti hatóságok egy EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére kérik az Európai Parlamentet, az EP elnöke a plenáris ülésen bejelenti, hogy ilyen kérelem érkezett, és a kérelmet az illetékes parlamenti bizottsághoz, azaz a jogi bizottsághoz utalja, amely zárt ülésen ajánlást fogad el, amelyet az egész parlament elé terjeszt és amelyben a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére vagy fenntartására irányuló kérelem jóváhagyását vagy elutasítását javasolja. Így a mentelmi jog felfüggesztése szakmai értelemben a jogi szakbizottság bürokratáin áll vagy bukik. 

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: Képernyőfotó)

www.magyarnemzet.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »