Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató A Turul Egyesület szervezésében ma 14.30 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében bemutatják a Lélekkel nevelés című nonformális módszertani könyvet, amely a Berde Mózsa Kör délutáni foglalkozásainak tízéves oktatói tapasztalatai alapján készült. A könyv felépítése végigkíséri a szeptembertől júniusig tartó iskolai évet, 10 hónapot 40 foglalkozásra bontva, felszabadult, játékos, családias hangulatú, nevelő jellegű, rendhagyó tevékenységek által.

Zene ORGONAKONCERT. A kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban június 27-én 19 órától László Kamilla és Gergely Zsolt, a kolozsvári Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémia másodéves hallgatói tartanak orgonakoncertet. A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak. SEPSI JAZZ & BLUES FESZTIVÁL. Június 28–30. között a sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékparkban zajlik a rendezvény harmadik kiadása romániai, magyarországi, németországi, olaszországi és amerikai előadók közreműködésével. A fesztiválra a teljes árú napijegy 60 lejbe, a kedvezményes napijegy (12 év feletti diákok és nyugdíjasok számára) 30 lejbe, a háromnapos fesztiválbérlet 120 lejbe kerül. Ezeket az eventim.ro honlapon és a városi kulturális szervezőirodában, illetve a helyszínen lehet megvásárolni. Fellépők: pénteken 18 órától Blúz Bend (RO), 19.30-tól Snétberger Ferenc – Tony Lakatos (DE), 21 órától Harry Tavitian – Cserey Csaba (RO); szombaton 16.30-tól Tóth Viktor Skylark Metropolitan (HU), 18 órától EWIVA feat. Lantos Zoltán (HU), 19.30-tól Tariqua (HU), 21 órától Robert Morbioli Trio (IT–USA); vasárnap: 18 órától Amphitiro (RO), 19.30-tól Berti Barbera – Nicu Patoi (RO), 21 órától Sárosi Péter Azara feat. Tasi Nóra (RO). KOMOLYZENEI FESZTIVÁL. A SepsiClassic komolyzenei fesztiválra július 4–7. között kerül sor a megyeszékhelyen. A rendezvény teljes programja és további részletek a fesztivál hivatalos Facebook- és Instagram-oldalán, valamint a sepsiclassic.ro honlapon elérhetőek. A fesztiválon a jegyköteles programok mellett ingyenes szabadtéri koncertekre, zenetörténeti előadásokra és filmvetítésekre is sor kerül. A jegyek ára 40 és 30 lej között váltakozik, tanulók és nyugdíjasok kedvezményesen 20 és 15 lejért válthatnak belépőt. A koncertekre a jegyek nem helykötelesek, a nézők az érkezés sorrendjében foglalhatják el a helyüket. Jegyeket elővételben az eventim.ro oldalon és a városi jegyirodában lehet váltani, de lehetőség lesz a helyszíni jegyvásárlásra is előadások előtt 30 perccel.

Színház UDVARTÉR SZÍNHÁZ. Három előadással készül a kézdivásárhelyi színház a városünnepre. Június 26-án, szerdán 20 órától a Bűnös lelkek című koncertszínházi produkció, 27-én, csütörtökön 20 órától A testőr című klasszikus vígjáték látható a Vigadó Művelődési Központ udvarán a szabadtéri színpadon. Utóbbi előadást közönségtalálkozó követi. Június 30-án 11 órától a nagyteremben A kolozsvári bíró című zenés mesejátékra várnak kicsiket és nagyokat. TŰZSHOW. Június 27-én, csütörtökön 21 órától Sepsiszentgyörgy főterén Fire Flow – az M Studio előadása, rendező-koreográfus: Andrei Oțetaru (időtartam: 30 perc). TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Június 28-án, pénteken 19 órától Sepsiszentgyörgyön a kamarateremben Bertolt Brecht: Kurázsi és gyerekei – bemutató előadás, rendező: Hegymegi Máté (korhatár: 14 éven felülieknek); a következő előadásra 29-én, szombaton ugyanott kerül sor. JEGYEK a sepsiszentgyörgyi előadásokra a központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon kaphatóak.

Kiállítás RUSZNÁK ARTHUR CRISTIAN Caravaggio – Az irgalmasság hét cselekedete című képzőművészeti tárlata nyílik meg június 27-én, csütörtökön 18 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Ház emeleti termeiben. A kiállítás középpontjában hét olyan alkotás áll, melyeket Caravaggio híres festménye, Az irgalmasság hét cselekedete inspirált. A fiatal művész doktori kutatása során az eredetiség és a múlt képeinek újraértelmezése összetett kérdését vizsgálta, a klasszikus műveket kiindulópontként használva művészi kutatásaihoz. VINCZEFFY LÁSZLÓ EGYÉNI KIÁLLÍTÁSA. Június 29-én, szombaton 12 órakor az atyhai Kakasülő Galériában megnyílik Vinczeffy László Látomások című egyéni kiállítása.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.15-tól Az én kedves szörnyem (románul beszélő), 16.30-tól La Mancha ifjú lovagjai (magyarul beszélő), 18.15-től Most vagy soha! (magyar történelmi), 18.15-től Motorosok (román feliratos), 20.30-tól Bad Boys – Mindent vagy többet (magyarul beszélő), 20.45-től DogMan – A kutyák ura (román feliratos).

Hitvilág TÁMOGATÓ CSOPORT IDŐSEKNEK. A Gyulafehérvári Caritas folytatja Kézdivásárhelyen az idősek támogató csoportját, melynek fő célja az egészséges és aktív életmód előmozdítása. Az újabb találkozóra ma 14 órától kerül sor a Caritas székhelyén (41-es udvartér 8. szám). Ez alkalommal Gyermekkorunk társasjátékai címmel tart foglalkozást Bódi Rozália szociálpedagógus. A részvétel díjtalan, további információkért hívják a 0751 968 152-es telefon­számot. TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermében. ALZHEIMER KÁVÉZÓ. A Szilvássy Carola Református Szeretetotthonban (Sepsiszentgyörgy, Tavirózsa utca 18. szám) a Diakónia Keresztyén Alapítvány szervezésében június 28-án, pénteken 18 órától a téma: Táplálkozási útmutató a demencia lassításához és kezeléséhez. Meghívott előadó: Zsidó Szabolcs klinikai dietetikus. A belépés ingyenes. IMAALKALOM CSINÓDON. Június 30-án, vasárnap 15 órától a csinódi Gyümölcsoltó Boldogasszony ökumenikus kápolnában Szent László király tiszteletére szerveznek imaalkalmat. Az egyórás szertartás ideje alatt az oltáron elhelyezik a Szent Korona másolatát. Az imaalkalmat követően a Magyarok Nagyasszonya Szent Korona Lovagrend jóvoltából a nemzeti ereklyénkkel kapcsolatos előadás hangzik el. Minden zarándokot szeretettel várnak.

Megnyílt a strand Sepsiszentgyörgyön Naponta 9–20 óráig várják a fürdeni, kikapcsolódni vágyókat. Az idei jegyárak: egész napos felnőtt jegy hétköznapokon 58 lej, hétvégén 72 lej; 18 éven aluliak, 60 éven felüliek és enyhe fogyatékkal élők 38 lejt fizetnek hétköznapokon és 48 lejt hétvégén; négyórás jegy (16 óra utáni belépéssel) teljes áron hét közben 32, korhatáros kedvezménnyel 21 lej, hétvégén 48, illetve 32 lej. A jegyárak Sepsi kártyával rendelkezők számára megfeleződnek, aki azonban gyakrabban (hetente legalább egyszer) akar strandolni, annak érdemes bérletet vásárolnia.

Röviden VÍZELZÁRÁS. Kézdivásárhelyen a Szőcs József utcai új vezetékre való rácsatlakozás miatt június 25–26-án, ma és szerdán 7–20 óráig a Dózsa György utcában szünetel a vízszolgáltatás. ♦ Sepsiszentgyörgyön karbantartási munkálatok miatt ma 13–18 óráig a következő utcákban szünetel az ivóvízellátás: Hóvirág, Világlátó, Varga Nándor, Ibolya, Cserey Jánosné, Lósy-Schimdt Ede, Mikszáth Kálmán, Szabédi László, Diószeghy László, Ion Luca Caragiale, Millennium; ugyanakkor 15–18 óráig a Gólya, Stadion, Fenyves, Tavasz, Fülemüle, Akácos, Hajnal, Vadász, Rózsa, Szegfű, Nap, Bartók Béla, George Enescu, Koréh Endre, Gáll Lajos, Vasile Goldiș, Sajtó, Ifjúság, Domb utcában, valamint a Múzsák utcai tízemeletes tömbházakban nyomásingadozásra lehet számítani. ♦ Június 26-án, szerdán 8–18 óráig a Vojkán utcában szünetel a szolgáltatás. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Kézdiszentléleken és Kiskászonban, szerdán Kézdiszárazpatakon és Kézdikőváron. Honlap: tega.ro/hu. SZORGOS KEZEK. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában ma 15 órától kézműves-népművészeti tevékenységre (hímzés, kötés, horgolás, gyöngyfűzés) várja az érdeklődőket a Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör. HUMORPINCE ÉS CSEREBERE KLUB. A gyűjtőket szerdán 16 órától a Cserebere Klubba, a humorkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat 18 órától a Humorpincébe várják a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban. KÉZDIVÁSÁRHELYI SOKADALOM. Június 28–30. között tartják a Sokadalom rendezvénysorozatot. Kézdivásárhely városünnepe tartalmas kikapcsolódást kínál a városlakóknak és az oda látogató vendégeknek.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Help Net gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 802 977). Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »