Az ima nem akad el államhatárokon – Szent István királyt ünnepelték Pozsonyban

Az ima nem akad el államhatárokon – Szent István királyt ünnepelték Pozsonyban

Augusztus 20-a kiemelt jelentőségű ünnep a pozsonyi és a városhoz közeli településeken élő magyar keresztények számára. Ez az egyetlen nap az évben, amikor az egykori koronázótemplom megtelik magyar hívekkel, akiket első szent királyunk tisztelete vonz ide.

A Szent Márton-székesegyházba idén is szép számban érkeztek más egyházközségekből is hívek, többek közt Csallóközcsütörtökből, Egyházfáról, Hegysúrról. A csallóközcsütörtöki Mária Légió vezetésével közös imában hangolódtak rá a jelenlévők a 18 órakor kezdődött szentmisére, amelynek főcelebránsa a helyi magyar közösség lelkipásztora, Molnár Tamás volt.

Tamás atya szentbeszédében a közösség néhány hete megvalósult erdélyi körútja során a gyimesbükki templomban talált fohászt idézte, majd hangsúlyozta: fáradozzunk családjaink, településeink, közösségeink egységéért. Ezután kifejtette: „Az ima nem akad el államhatárokon, nem számítanak a kilométeres távolságok, épp ellenkezőleg: az ima összekapcsol, közelebb segít – s nemcsak egymáshoz, de Istenhez és önmagunkhoz is. Az ima sok mindent segít áthidalni, az együtt és egymásért mondott ima pedig segít megtapasztalni a testvéri összetartozás örömét, de annak óriási erejét is.”

A 2025-ös szentévre készülve az imádság évében járunk. „Ha magunkkal visszük erről az ünneplésről is az imádság fontosságának gondolatát, ha most is futótűzként szétvisszük az imával kapcsolatos tapasztalataink örömét, ha a kiosztott imakártyák fohászait is hittel fogjuk imádkozni, ha imádkozó nemzet maradunk, ha másokért is imádkozó keresztényekként fogjuk élni a mindennapjainkat, akkor nem kell félnünk, hogy a szilárd alapot, a sziklát bárki vagy bármi kihúzza alólunk, sem látható, sem láthatatlan ellenség” – hangzott el a prédikációban.

A gyerekek, fiatalok által felolvasott könyörgésekben többek között az első szent magyar család közbenjárásáért, Szent István király példájának követéséért, a helyi közösségért és hivatásokért fohászkodtak a hívek.

Hírdetés

Az ünnepi szentmise orgonistája az Esztergomból érkezett Pálmai Árpád egyházzenész volt, aki a szentmise után rövid zenei áhítattal ajándékozta meg az ünneplőket. A zenei szolgálatba bekapcsolódott a helyi Corda Fratrum templomi énekkar is, Samarjay Mária vezetésével.

A felemelő Szent István-napi szentmise után muffinnal kínálták a vendégeket, beszélgetve, kapcsolatokat teremtve, közösséget erősítve.

Szöveg: Bertha Éva

Fotó: Süle Ágnes Katalin (Človek a Viera)

Forrás: Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »