Az igazságügyi tárca eltörölte a jórészt szivárványos szervezeket támogató pályázati kiírást

Az igazságügyi tárca eltörölte a jórészt szivárványos szervezeket támogató pályázati kiírást

Az Igazságügyi Minisztérium a héten törölt egy már meghirdetett pályázati kiírást és annak egész keretét. Mivel a felhívás már élt, az NGO-k felháborodása részben jogos. Másrészről, azok a szervezetek tiltakoznak a leghangosabban, amelyek az előző kormányok idején több tízezer eurós támogatásokat vettek fel ebből a programból – főleg LMBTQ-projektekre. Az igazságügyi tárca állítja, hogy az így megtakarított pénzt – az idei évben ez 769 ezer euró – a bántalmazott nők támogatására fogja fordítani.

Kedden a Štandard.sk szlovák konzervatív hírportál közölte, hogy 60 nem kormányzati szervezet írt alá egy közös nyilatkozatot, amelyben elítélik az igazságügyi tárca döntését. Egyúttal petíció is indult a határozat ellen.

„A mód, ahogy Boris Susko (Smer) igazságügyi miniszter a diszkrimináció, rasszizmus, idegengyűlölet és antiszemitizmus elleni harc állami támogatásának eltörléséről döntött nem csak morálisan kérdőjelezhető meg, de tagadja azokat az alapokat, amelyekre a világégés utáni demokratikus és egyesült Európa felépült és amelyhez Szlovákia 1993 után önálló államként csatlakozott”

olvasható a petíció infoklásában.

A közös nyilatkozat és petíció mellé 60 NGO sorakozott fel, zömében progresszív szervezetkről van szó, de vannak az aláírók között konzervatív vagy nem progresszív elemek is. De olyanok is, akik soha nem részesültek a keret támogatásából – ennek ellenére most megtartása mellett kardoskodnak.

A progresszív szervezetek vehemenciája nem véletlen. A Štandard információi szerint a fiataloknak „nyújtott” szexuális jellegű „drag workshopokat” szervező Saplinq 2018 óta 80 ezer eurónyi támogatásból részesült csak ebből a keretből.

Hírdetés

A szintén szivárványos Inakosť (Másság) az elmúlt bő öt évben 152 ezer euró támogatást vett fel az igazságügyi tárcához tartozó programból. A Pozsonyi Szivárványos Pride és a szintén LMBTQ-s Nomantinels szintén a támogatotti körbe tartozott.

A keretből profitált továbbá a progresszív PS pártelnökének nagyapjáról elnevezett Milan Šimečka Alapítvány, a jelenlegi államfő, Zuzana Čaputová politikai karrierjét elindító Via Iuris, a Soros-féle Pozsonyi Nyílt Társadalom Alapítvány és a Možnosť Voľby (szabad fordításban: A választás lehetősége) nevű szervezet.

A programból korábban kevésbé kiemelkedő összegekkel, de konzervatív szervezetek is kaptak forrásokat, például az Anton Neuwirth Kollégium, a Ladislav Hanus Társaság és a DOMKA – Szalézi Ifjúsági Egyesület. Ezek a szervezetek azonban a mostani tiltakozó nyilatkozathoz nem csatlakoztak, bár maguk is helytelenítették a pályázati kiírás gyors és meg nem indokolt törlését.

Ami viszont elég furcsa, hogy egy olyan sor progresszív szervezet adta nevét a progresszív petícióhoz, amelyek még csak nem is az emberi jogok védelmével foglalkoznak. Az igazságügyi tárca szóban forgó programja ugyanis kifejezetten az emberi jogokról szól.

A tiltakozók hangadója a progresszív Post Bellum, aki – részben indokoltan – amiatt kritizálja az igazságügyi minisztériumot, hogy egy már meghirdetett pályázatról van szó, amelyre a pályázók felkészültek, elkészítették a projekteket, már csak arra vártak, mikor mutathatják be azokat a meghallgatáson.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »