Az év végig egymillió menedékjog iránit kérelmet adhatnak be az EU-ban

Az év végig egymillió menedékjog iránit kérelmet adhatnak be az EU-ban

Az év első hat hónapjában mintegy 513 ezer menedékjog iránti kérelmet adtak be az uniós tagországok illetékes hatóságaihoz, a beadott kérelmek száma várhatóan egymillióra emelkedik az év végéig – közölte az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) hétfőn.

A máltai központú uniós ügynökség jelentése szerint az év első felében az EU-tagországokban benyújtott összes kérelem közel negyedét (124 ezer) Németországban adták be, ami 2023 azonos időszakához képest egyötödnyi csökkenést jelent.

Németországot Spanyolország (88 ezer) követi, ahol az év első felében beadott kérelmek száma az előző év azonos hat hónapjához képest stabil maradt. Ezzel szemben a harmadik helyen szereplő Olaszországban a kérelmek száma (85 ezer) több mint egyharmaddal nőtt.

Megjegyezték:

a lakosságszámhoz viszonyítva az előző évek adataihoz hasonlóan továbbra is Cipruson (4900) adták be a legtöbb kérelmet.

Az EU-országok által biztosított nemzetközi védelemre vonatkozó határozatokat illetően az uniós ügynökség arról tájékoztatott, hogy 2024 első felében az elsőfokú elismerési arány 46 százalék körül volt. A legmagasabb, 92 százalékos elismerési arány az előző évekhez hasonlóan a szíriaiaknak kedvezett.

Hírdetés

A legtöbb pozitív határozatot első fokon Németország hozta meg a szíriai kérelmezők esetében. Az afgán kérelmek elismerési aránya uniós szinten 65 százalék körül mozgott, míg az elfogadott török kérelmek aránya a 2019-es 54 százalékról 18 százalékra csökkent.

A jelentésből kiderül, hogy az év első felében a szíriaiak által benyújtott kérelmek száma (71 ezer) hét százalékkal nőtt 2023 azonos időszakához képest. Az afgánok, noha továbbra is a kérelmezők második legnagyobb csoportját alkotják (45 ezer), az előző év azonos időszakához képest mintegy ötödével kevesebb kérelmet nyújtottak be (-18 százalék) az év első hat hónapjában.

A vizsgált időszakban jelentősen megemelkedett a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre érkezett menekültek száma, június végéig a mali (9600) és a szenegáli állampolgárok (7500) egyaránt háromszor annyi kérelmet nyújtottak be, mint az előző év azonos időszakában.

A jelentéstevők kiemelték, hogy a latin-amerikai országok állampolgárai, akik közül sokan vízummentesen léphetnek be az unióba, továbbra is jelentős számban adnak be menedékjog iránti kérelmet a tagországok valamelyikében. A dél-amerikaiak között a venezuelaiak (37 ezer) és a kolumbiaiak (29 ezer), valamint kisebb mértékben a peruiak (14 ezer) alkotják a kérelmezők legnagyobb csoportját.

2024 első felében a venezuelaiak 90 százaléka és a kolumbiaiak 80 százaléka Spanyolországban nyújtotta be kérelmét. A legtöbb perui (53 százalék) Olaszországban jelentkezett az illetékes hatóságoknál, amíg tavaly főként Spanyolország volt a célországuk.

A jelentés emlékeztet, hogy június végéig az ukrajnai háború miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerültek közül 4,5 millióan rendelkeztek ideiglenes védelmet biztosító menedékes státusszal. Ezzel párhuzamosan kismértékben nőtt az ukrán állampolgárok által beadott menedékkérelmek száma (12 ezer). Ezek több mint felét Franciaországban, egyötödét pedig Lengyelországban nyújtották be – tájékoztattak.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »