Az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot a kormány – a nap hírei

Az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot a kormány – a nap hírei

Mark Rutte lehet a NATO új főtitkára. Oroszország fontolóra vette, hogy módosítsa nukleáris doktrínáját – jelentette ki az orosz elnök.

Az év végéig meghosszabbítja a lakossági kamatstopot a kormány. A nemzetgazdasági miniszter azt közölte: a jegybanki alapkamat és az infláció csökkenése ellenére a kamatstop nélkül a családok továbbra is jelentős havi törlesztőrészlet-emelkedéssel szembesülnének. A mintegy 300 ezer családot érint.

Egyszerűsödik és felgyorsul a GYES ügyintézése. Július 1-jétől a gyermekgondozási díjra jogosult szülőknek az ellátás lejárta után nem kell külön kérelmezniük a GYES-t, annak megállapítása és folyósítása automatikusan történik.

A jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjának felső széle körül alakul az infláció a következő hónapokban. Balatoni András, az MNB igazgatója a júniusi Inflációs jelentést bemutató tájékoztatón arról is beszélt: a jegybank az idei inflációt a 3-4,5 százalékos sávba várja

A fővárosnak jelenleg nincs likviditási problémája – jelentette ki a főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen. Kiss Ambrus közölte, jelenleg mínusz 4,2 milliárd forinton áll a fővárosi önkormányzat folyószámlája, amelynek hitelkerete 60 milliárd.

A mezőgazdaság és az űrkutatás területén írt alá együttműködési megállapodást Magyarország az Egyesült Arab Emírségekkel. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szólt arról a projektről is, amelynek részeként új negyed épül a Rákosrendező vasútállomás környékén, ez a fejlesztés szerinte új lendületet ad Budapest fejlődésének.

Letartóztatták Óbuda MSZP-s alpolgármesterét és egy önkormányzati cégvezetőt az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügy miatt – tudta meg a 24.hu. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője elmondta, elrendelték a minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított Czeglédy Gergő és a bűnsegédként meggyanúsított önkormányzati cégvezető egyhónapos letartóztatását.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit magánbeszélgetését tartalmazó hangfelvétellel kapcsolatos nyomozást. Azt állapították meg, hogy a hangfelvételen a miniszter pletykákat osztott meg férjével, Magyar Péterrel a Schadl-Völner üggyel összefüggésben.

A HungaroMet előrejelzése alapján a Belügyminisztérium vasárnapig meghosszabbította és további vármegyékre is kiterjesztette az úgynevezett vörös kódot. Az intézkedés értelmében a szociális intézményeknek kötelező befogadniuk a hajléktalanokat és a rászorulókat az érintett időszakban.

Hírdetés

A hőségriasztás miatt felfüggesztik a hétvégi kamionstopot. Az Építési és Közlekedési Minisztérium arra hívja fel a figyelmet: a felforrósodott vezetőfülkében várakozás nemcsak egészségtelen, jelentősen ronthatná a hivatásos sofőrök koncentrációs képességét is.

A felsőoktatásból is várja területvédelmi tartalékosok jelentkezését a Honvédelmi Minisztérium. A felsőoktatási intézmények hallgatói havi 160 ezer forint tartalékos ösztöndíjra pályázhatnak, de az ösztöndíj mértéke akár 350 ezer forint is lehet, ha a jelentkező a tanulmányok befejezése után szerződéses vagy hivatásos katonai jogviszonyt vállal.

Mark Rutte lehet a NATO új főtitkára, miután Klaus Iohannis román államfő is visszalépett a főtitkári jelöltségtől, és kész a holland politikust támogatni. Magyarország és Szlovákia kedden hagyta jóvá Mark Rutte jelöltségét.

Oroszország fontolóra vette, hogy módosítsa nukleáris doktrínáját – jelentette ki az orosz elnök Hanoiban az észak-koreai és vietnami látogatása nyomán az orosz médiának. Vlagyimir Putyin ezt azzal indokolta, hogy a nyugati stratégiában csökkentették a nukleáris fegyver bevetésének küszöbét, és nagyon kis hatóerejű nukleáris robbanótölteteket fejlesztettek ki.

Herszon város egészében megszakadt az áramellátás az orosz támadások miatt. A régió kormányzója a Telegramon közölte azt is: a szakemberek már hozzáláttak a vészhelyzeti helyreállítási munkálatoknak.

Oroszország célja, hogy megerősítse stratégiai partnerségét Vietnammal – jelentette ki Hanoiban az orosz államfő. Vlagyimir Putyin a vietnami államfővel tartott megbeszélés után hangsúlyozta: az energia- és gázágazatban is növelni fogják az együttműködés hatékonyságát a két ország között.

Amerikai légicsapással megölték az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét Szíriában. A várakozások szerint ez megzavarja az Iszlám Állam információszerző és terrortámadásokat szervező képességét.

Az Európai Unió 15 millió euró humanitárius segélyt küld a mianmari menekülteknek. A 2021. februári mianmari katonai puccsot követően a humanitárius segítségre szorulók száma 1 millióról több mint 18 millióra nőtt.

Csaknem 25 milliárd dolláros kártérítést és vádemelést kértek két Boeing 737 Max repülőgép-baleset áldozatainak családjai – írja a BBC. A családok ügyvédje szerint az amerikai kormánynak vádat kell emelnie a Boeing vezetői ellen, mert a 2018-ban és 2019-ben történt balesetek a repülésirányító rendszer meghibásodásához köthetők.

India északi részén több mint 50-an haltak meg az elmúlt két nap hőhullámai miatt. Újdelhiben az elmúlt fél évszázad legmelegebb éjszakája volt szerdán, a legalacsonyabb hőmérséklet 35,2 Celsius-fok volt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »