Az európaiak szerint a közegészségügy a legfontosabb uniós szakpolitikai terület

Az európaiak szerint a közegészségügy a legfontosabb uniós szakpolitikai terület

Az Európai Unió lakossága a közegészségügyet tekintik a legfontosabb, az Európai Parlament által kezelni szükséges szakpolitikai területnek, ezt a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni, majd a klímaváltozás elleni küzdelem követi – derült ki az Európai Parlament kedden nyilvánosságra hozott felméréséből.

Az Eurobarométer nevű közvélemény-kutatásban megkérdezett európaiak 42 százaléka szerint a közegészségügy, 40 százalékuk szerint a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni, 39 százalék szerint pedig a klímaváltozás elleni küzdelem az EP legfontosabb feladata.

A magyarországi válaszadók 41 százaléka szerint az Európai Parlament feladatai között szintén a közegészségügy a legfontosabb, ezt a gazdaságtámogatás és új munkahelyek teremtése (37 százalék), valamint az éghajlatváltozás elleni fellépés, a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem (34, illetve 31 százalék) követi.

A magyarországi megkérdezettek jelentősen magasabb arányban tartják fontos szakpolitikai területnek az EP számára az EU védelmét, biztonságát és külső határainak védelmét, valamint a migráció elleni fellépést (25 százalék illetve 26 százalék), mint az uniós átlag (19 százalék, illetve 23 százalék).

Az európai válaszadók 45 százaléka semlegesen gondolkodik az uniós parlamentről, és 17 százalékuk vélekedik negatívan.

Hírdetés

Az Európai Uniót érintően feltett általános kérdésekre válaszolva az európai megkérdezettek 32 százaléka a demokráciát tartja a legfontosabb megvédeni szükséges európai értéknek. Ezt 27 százalékkal a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága, 25 százalékkal pedig az emberi jogok védelme követi. A válaszadók szerint a növekvő szélsőségesség, a félrevezető információk terjesztése és a jogállamiság gyengülése is komoly problémát jelent.

A magyarországi válaszadók az emberi jogok védelmét szintén az első helyre sorolták, 28 százalékuk gondolta egyaránt fontosnak a demokrácia és az emberi jogok védelmét. Ez az érték a demokrácia védelme esetében az uniós átlagnál (32 százalék) alacsonyabb, az emberi jogok védelme esetében mért uniós átlagnál (25 százalék) viszont magasabb.

A mozgás szabadságát, valamint – hasonló arányban – a nemzeti identitások, kultúrák és hagyományok tiszteletét a magyar válaszadók 20-20 százaléka tartotta fontosnak, szemben az uniós 16 illetve 14 százalékkal. A női-férfi egyenjogúságot a magyar válaszadók 15 százaléka tartotta kiemelten fontos területnek, szemben az uniós 24 százalékkal. A jogállamiság védelmét közel azonos, 22, illetve 21 százalékban tartotta fontosnak az uniós átlag, illetve a magyar válaszadó.

A válaszadók közel háromnegyede (72 százalék) szerint országuk előnyöket szerzett az EU-tagságból, és 63 százalékuk derűlátó az unió jövőjével kapcsolatban.

(mti/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »