Az AUR nélkül választották meg a parlament alsóházi elnökét, alkotmánybírósághoz fordulnak

Az alkotmánybírósághoz fordul a Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) azzal kapcsolatban, ahogyan megválasztották a parlament alsóházi elnökét – jelentette be kedden George Simion, a párt társelnöke. A párt ugyanis nem ért egyet azzal a módszerrel sem, ahogyan megalakítják a parlamenti bizottságokat.

Elmondása szerint a parlament hétfői ülését az AUR-t képviselő korelnök berekesztette, ám mások, „hivatalos tisztségek elbitorolásával”, tovább folytatták, és anélkül, hogy meghívták volna az AUR-t, éjfél után két órakor megválasztották a házelnököt.

Hírdetés

A pártelnök szerint a parlamenti bizottságokat a „közpénz iránti tisztelet hiányában”, az AUR képviselőit mellőzve alakították meg.

Mint írtuk, hétfő este Gabriel Andronache, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője kérte, hogy a plenáris ülést hosszabbítsák meg az eskütételt követően és válasszák meg a házelnököt és helyetteseit. Erre ugyanis eddig nem került sor az AUR-os képviselők botrányos viselkedése miatt. A felvetéssel azonban pont az AUR nem értett egyet, a pártot képviselő korelnök berekesztette az ülést és az AUR-os képviselőkkel együtt távoztak.

A jelen lévő törvényhozók egy másik korelnököt, a kisebbségeket képviselő Iusein Ibramot bízták meg a házelnöki tisztség ideiglenes ellátásával. Így több mint 14 óra elteltével (hétfőn 12 órakor kezdődött és kedd reggel 02:30 órakor ért véget az ülés) a képviselők megválasztották új elnöküket: Ludovic Orbant, a PNL elnökét és a házbizottság tagjait. Ezzel a jobbközép szövetség hivatalosan is megszerezte a parlamenti többséget. (agerpres/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »