Az AstraZeneca kilencmillió adaggal több oltóanyagot szállít az EU-nak

Az AstraZeneca kilencmillió adaggal több oltóanyagot szállít az EU-nak

Korábbi terveihez képest kilencmillió adaggal többet szállít az Európai Uniónak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett oltóanyagából az AstraZeneca az első negyedévben – jelentette be vasárnap este Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A brüsszeli bizottság vezetője a ZDF német országos köztelevíziónak elmondta, hogy a brit–svéd gyógyszeripari óriáscég vállalása 30 százalékos növekedést jelent az egy héttel korábban közölt terveihez viszonyítva.

Kiemelte, hogy az EU-ban már 12 millióan kaptak oltást a SARS-Cov-2 ellen. Ez „az Európai Unió méretéhez képest tekintélyes szám”, és azt mutatja, hogy az oltási kampány „jól halad”. Kétségtelen, hogy a következő hetek még nehezek lesznek, de március végére megoldják a szállítási gondokat, és jóval több oltóanyag áll majd az EU-tagországok rendelkezésére. Ezért továbbra is ki kell tartani az eredeti tervek mellett.

Azzal kapcsolatban, hogy a közösségből távozott Nagy-Britanniában az utóbbi 24 órában rekordot döntöttek, 600 ezernél is több embernek adtak be oltást az új koronavírus ellen, és így megközelítette a kilencmilliót azok száma, akik megkapták az oltóanyag első adagját, a bizottság vezetője kifejtette, hogy nincs versengés az EU és volt tagja között.

Hírdetés

„Szerintem jelenleg csak a vírussal és az idővel futunk versenyt” – mondta Ursula von der Leyen.

Az AstraZeneca terméke az EU-ban a harmadik a SARS-Cov-2 elleni oltóanyagok sorában az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű oltása, illetve az amerikai Moderna vakcinája után. A bizottság pénteken adott ki engedélyt a forgalmazására.

Előnye, hogy alacsonyabb az előállítási költsége a rivális oltóanyagokhoz képest. Szállítás közben sem igényel mélyfagyasztást, a gyártástól a felhasználásig normál hűtőszekrényben, négy és nyolc Celsius-fok közötti hőmérsékleten tárolható. A beszerzéseket a tagországok megbízásából intéző bizottság 400 millió adag megvásárlásáról kötött szerződést a gyártóval.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »