Az argentin elnök korrupcióval vádolta a spanyol miniszterelnök feleségét, Madrid visszahívta nagykövetét

Az argentin elnök korrupcióval vádolta a spanyol miniszterelnök feleségét, Madrid visszahívta nagykövetét

A spanyol kormány hétfőn visszahívta nagykövetét Buenos Airesből. Ennek oka, hogy az elnök, Javier Milei korrupciós vádakkal illeti Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök feleségét. Ezekért Spanyolország bocsánatkérést követel.

Milei vasárnap Madridban, a jobboldali vezetők nemzetközi csúcstalálkozóján tette korrupciós vádjait Begoña Gómez ellen.

A globális elit nem érti, hogy a szocialista eszmék bevezetése milyen romboló hatású lehet, mert túl messze vannak mindentől. Nem tudják, hogy a szocializmus milyen társadalmat és országot hozhat létre, milyen emberek kezében van a hatalom, és milyen szintű elnyomást hozhat magával. Még a korrupt feleségével együtt is alázatosan visszavonult, és öt napot szán arra, hogy átgondolja a dolgot”

– támadta Milei Sánchezt a szocializmus állítólagos ártalmairól szóló beszédében.

Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkára Milei megjegyzéseit egy alaptalan rágalomhadjárat részének nevezte, amelyet politikai és médiaellenségei folytatnak ellene és családja ellen. A számos hasonló támadás miatt Sánchez már április végén mérlegelte politikai jövőjét, mielőtt úgy döntött, hogy marad a miniszterelnök, amire Milei is utalt beszédében – írja a Guardian.

A spanyol kormány hivatalos közleményében Milei szavait

demokráciánk, intézményeink és maga Spanyolország elleni példátlan frontális támadásnak”

Hírdetés

minősítette. Ezt követően visszahívta nagykövetét Buenos Airesből. A spanyol külügyminiszter, José Manuel Albares szerint a kormány most nyilvános bocsánatkérést követel Mileitől, és az argentin nagykövetet is behívatja, hogy magyarázatot adjon.

A jelentések szerint a diplomáciai kapcsolatok teljes megszakítása sem kizárt.

Ha nem érkezik bocsánatkérés, akkor megteszünk minden olyan lépést, amelyet szükségesnek tartunk szuverenitásunk és méltóságunk védelmében. Természetesen nem akarunk ilyen intézkedésekhez folyamodni, de nyilvános bocsánatkérés nélkül ezt megtesszük”

– mondta Albares.

A spanyol kérések Argentínában azonban süket fülekre találtak. Éppen ellenkezőleg, Milei szóvivője, Manuel Adorni az egész konfliktus kirobbantásáért Sánchez közlekedési miniszterét, Oscar Puentét hibáztatta, aki három héttel ezelőtt meg nem nevezett anyagok használatával vádolta meg Mileit.

Az egész május 3-án kezdődött, amikor a spanyol kormány egyik minisztere azzal vádolta meg az argentin elnököt, hogy szereket fogyasztott. Azóta véget nem érő támadások érkeztek más miniszterek és maga Sánchez részéről, aki azt állítja, hogy Milei fasiszta, gyűlölködő, tagadó és rossz ember, és még sorolhatnám. Egyesek bocsánatkérést követelnek. Nem lesz bocsánatkérés, mert nincs miért bocsánatot kérni. Sőt, felszólítjuk a spanyol kormányt, hogy kérjen bocsánatot tőlünk”

– mondta Adorni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »