Az amerikai megszállók távozását követeli az iraki parlament

Az amerikai megszállók távozását követeli az iraki parlament

2024. 01. 16.

Az iraki parlament felszólította a kormányt, hogy hajtsa végre az Egyesült Államok vezette koalíció országból való kiutasítására vonatkozó döntését.

Az iraki parlament tiszteletben tartja azt a 2020-ban ratifikált törvényt, amely arra utasította a kormányt, hogy utasítsa ki az Egyesült Államok vezette külföldi erőkből álló koalíciót, amely az arab országban az úgynevezett terrorizmusellenes küldetés keretében tevékenykedett.

Az iraki parlament vasárnapi közleménye szerint a parlament alelnöke, Mohsen al-Mandalawi a parlament előző napi ülésén azt mondta, hogy a négy éve elfogadott, a koalíciós erők kiutasításáról szóló törvény „alapvető jogszabály és visszafordíthatatlan”, és nem fog változni, mert az iraki nép és kormány támogatja.

Mandalawi felszólította az iraki kormányt, hogy alkalmazza a gyakorlatban a jogszabályokat, és bővítse ki az iraki biztonsági erők képességeit ahelyett, hogy külföldi erőkre támaszkodna a terrorista csoportok elleni küzdelemben.

A megjegyzések azután hangzottak el, hogy Mohammed Sia al-Szudáni miniszterelnök a hét elején kijelentette, hogy Irak az amerikai erők gyors távozását kéri az országból, a jelenlétük miatti növekvő elégedetlenség közepette.

Hírdetés

Szudáni közölte, hogy kormánya hamarosan megkezdi a tárgyalási folyamatot a koalíciós erők Irakból való távozásáról.

Ez annak köszönhető, hogy a palesztinai konfliktus október eleji kezdete óta megszaporodtak az amerikai erők elleni támadások Irakban.

A támadások, amelyek az elmúlt hetekben kiterjedtek az Egyesült Államok által ellenőrzött célpontokra is a szomszédos Szíriában, célja, hogy rákényszerítsék Washingtont, hogy vessen véget “Izrael” brutális agressziójának Gáza ellen.

„Egyezzünk meg egy gyors ütemtervben (a koalíció távozására), hogy ne tartson sokáig, és ne folytatódjanak a támadások” – mondta Sudani a Reutersnek adott interjújában január 9-én Bagdadban.

Irak elfogadta a külföldi erők kiutasításáról szóló törvényt, miután 2020. január 3-án Bagdadban megölték az ország Népi Mozgósítási Erőinek egyik legfelsőbb parancsnokát Kassem Szulejmáni iráni tábornokkal együtt egy amerikai dróncsapásban.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »