Az amerikai megszállók Irakot és Szíriát bombázták

Az amerikai megszállók Irakot és Szíriát bombázták

2024. 02. 03.

Az Egyesült Államok szíriai és iraki célpontokat bombázott pénteken, ami illetékesek szerint kezdete az amerikai katonák halálát okozó múlt heti támadásra adott válaszcsapásoknak.

A légicsapás tényét megerősítette az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM), amely azt is közölte, hogy 85 célpontot támadtak, többi között fegyver- és lőszerraktárakat. A végrehajtásért felelő CENTCOM közlése szerint a katonai akcióban részt vett két B-1-B nehézbombázó, amelyeket az Egyesült Államokból vezényeltek a Közel-Keletre.

A várakozások szerint amerikai válaszcsapások sorozata következik, amelyek több napig tartanak majd, és Irán által támogatott fegyveres csoportok ellen irányulnak, amelyek felelősek az október közepe óta mintegy 160, amerikai erők ellen végrehajtott rakéta- és dróntámadásokért.

Joe Biden elnök – pénteken kiadott közleménye szerint – arra utasította az amerikai katonaságot, hogy hajtson végre csapásokat Irakban és Szíriában olyan létesítmények ellen, amelyeket az iráni Iszlám Forradalmi Gárda, valamint a hozzá kapcsolódó fegyveres csoportok amerikai erők elleni támadásokra használnak.

Lloyd Austin védelmi miniszter a napok óta várt válaszcsapásokkal kapcsolatban még csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a katonai válasz “többrétegű lesz”.

Az amerikai katonai megtorló akció válasz a múlt hétvégén Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében egy előretolt katonai támaszpontot, a Tower 22-es bázis ért dróntámadásra, amiben három amerikai katona meghalt és több mint 40 megsebesült. A támadásért Irán támogatását élvező iraki fegyveres csoportokat tesznek felelőssé.

Hírdetés

A jordániai incidens az amerikai erők ellen sorozatossá vált közel-keleti támadások közül az első volt, amely amerikai katonák halálát okozta. Az amerikai adminisztráció határozott választ ígért. A Fehér Házra komoly politikai és médianyomás helyeződött a támadás utáni napokban, hogy közvetlenül Irán ellen hajtson végre megtorló akciót.

Washington szerint sikeresek voltak a légicsapások Irakban és Szíriában

Az amerikai kormányzat szerint sikeresek voltak az Egyesült Államok pénteki légicsapásai Irak és Szíria területén – közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szombat hajnalban.

Hozzátette: “A védelmi minisztérium az okozott károk felmérésének kezdeti szakaszában van, de úgy gondoljuk, hogy a támadások sikeresek voltak. Jelenleg nem tudjuk, hogy hány fegyveres halt meg vagy sebesült meg.” A védelmi minisztérium egyik tisztviselője szerint “a célpontokat úgy választották ki, hogy azok gyengítsék és aláássák az iráni Forradalmi Gárda és az általa finanszírozott és támogatott csoportok képességeit”.

John Kirby elmondása szerint az amerikai fegyveres erők több mint 85 célpontot találtak el az iráni Forradalmi Gárda és az általa támogatott fegyveres csoportok 7 létesítményében. A hét létesítmény közül három Irakban, négy pedig Szíriában található. Megjegyezte, hogy a mintegy 30 percig tartó művelet során az amerikai repülőgépek több mint 125 precíziós irányítású lőszert használtak.

Kirby rámutatott arra, hogy a csapások parancsnoki és irányító központok, parancsnoksági épületek, hírszerző központok, rakéta- és drónraktárak, valamint logisztikai központok ellen irányultak. “Ezeket a célpontokat úgy választották ki, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat” – tette hozzá.

Kirby azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok előzetesen értesítette az iraki kormányt a légicsapások terveiről.

MTI nyomán

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »