Áttörések

Áttörések

Nagy izgalommal vettem kézbe Karikó Katalin, Nobel-díjas tudósunk önéletrajzi könyvét. Hogy nem akármilyen olvasmányban lesz részem, azt azonnal megéreztem, mihelyst felütöttem a kötetet. 

Zorán Gyémánt és arany című dalának szövegével kezdődik az a nem mindennapi élettörténet, amelynek a vége az emberiséget megmentő vakcina. Ez volt az a dal, ami Katalinnak mindig erőt adott a folytatáshoz. A végeláthatatlan kísérletezéshez, a mindig egy kicsit többet akaráshoz. Több évtized a laborban, sokszor olyan helyzetben, amit más talán nem is bírt volna elviselni.

Hírdetés

De Katalin végig hitt abban, hogy munkájának egyszer meglesz a gyümölcse. A magát magyarnak, nem pedig magyar származásúnak valló tudós sosem felejtette el, honnan jött. Zsuzsi lányát egészen kicsi korától minden nyári vakációra hazaküldte Magyarországra a nagymamához.

Később ő volt a legboldogabb, mikor kétszer is olimpiát nyert evezősként. Könyvéből kiderül, hogy minden elismerésnél többet érnek számára a megmentett életek és a feléje áradó szeretet. Köszönjük, Katalin!

Megjelent a Magyar7 2024/7.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »