Átlépte a megyehatárt a gömöri vándorbölcső

Átlépte a megyehatárt a gömöri vándorbölcső

Már Tornagörgőn is igényelhető 2025-től a vándorbölcső. A gömöri vándorbölcső átkelt a Szoroskőn. A programot Abaúj-Torna megyében Nt. Nagy Enikő lelkésznő vállalta fel.

„Újabb bölcsőátadónk volt a berzétei református templomban. Tornagörgőre, az ottani református gyülekezet lelkipásztorának családjába került az új bölcső. Ezzel a vándorbölcsőnk elkezdte kelet felé is az útját. Tornagörgőn lesz ennek a negyedik bölcsőnek a garázsa, s innen, a református gyülekezettől lehet majd igényelni, ha Nagy Bianka kinövi” – tájékoztatott Mudi Róbert, berzétei lelkipásztor, a Gömöri vándorbölcső program ötletgazdája.

A Gömöri vándorbölcső a Felvidéki vándorbölcső mintájára indult el 2020-ban, azzal a céllal, hogy támogassa a magyar újszülötteket és családjaikat, összekovácsolja a magyar közösséget, megerősítse magyar identitásukban.

A csodaszép gömöri motívumokat Kopecsni Mikolt, népi bútorfestő tervezte meg.

 

Nagy Enikő áldása Berzétén (Fotó: Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)

 

Minden motívumnak sajátos jelentése van. A tulipán a nőt, a rózsa a férfit szimbolizálja. A szimbólumok utalnak a hagyományos családra, ahol van apa és anya, nő és férfi. A mintacsokor fontos eleme a felvidéki címer, melynek jelentése: tudjunk itthon megmaradni magyarnak. A két madárka pedig óvó, őrző madárként van jelen a motívumban, melyek az áldásukat adják ránk. A bölcső két végére rózsát és tulipánt festettek, ami az élet körforgását jelenti. A virágok kicsi bimbói pedig a gyermeket ábrázolják.

Gömörben az átadókra Gömörpéterfalán és Berzétén kerül sor.

Hírdetés

Egy-egy család általában fél évig ringatja benne a gyermekét. A [email protected] e-mail címen már 2025-re várják az érdeklődő családok jelentkezését.

 

Az első könyvem átadása (Fotó: Pósa Dénes/Felvidék.ma)

 

A program koordinálásába a Szövetség a Közös Célokért és a Rákóczi Szövetség Gömörben polgári társulás is bekapcsolódott. Az előbbi iroda a résztvevőknek a helyszínen tájékoztatást nyújt a Köldökzsinór-programról és a Gólyahír-programról. Utóbbi szervezetnek köszönhetően pedig könyvadományokat és az Első könyvem című babanaplót is átadják.

A gömöri vándorbölcsők jó reménység szerint Istenfélő, hazaszerető magyar gyermekeket ringatnak. A szervezők ebben a szellemben keresik az új gazdákat is. Azt vallják, ha lesz magyar gyermek, lesznek hívő szülők, akkor lesz magyar jövő is!

Ezért tartották fontosnak, hogy az egykori megyehatárt is átlépjék, s Abaúj-Torna vármegyében is folytatódjon a program. Itt Nt. Nagy Enikő lelkésznő az első, aki Bianka lányának birtokba vette a bölcsőt.

 

Őrizz engem, mint szemed fényét (Fotó: Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)

 

Az ünnepélyes átadóra 2024. szeptember 29-én került sor a berzétei református templomban. A bölcső a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság ajándéka, ami még Czimbalmosné Molná Éva egykori főosztályvezető és Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Szövetség elnöke közbenjárásával került vidékünkre.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »