Átadták a Megmaradás Házát Szatmárnémetiben

Átadták a Megmaradás Házát Szatmárnémetiben

„Kettős születésnapot ünnepelünk ma: Szűz Mária születését, illetve a Megmaradás Házának a születését” – mondta szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén a szatmári székesegyházban bemutatott ünnepi szentmise bevezetőjében Schönberger Jenő megyéspüspök.

Szentmisével kezdődött a lelkipásztori-kulturális célokat szolgáló új épület megáldási és átadási ünnepsége, egyházi vezetők, a magyar kormány, a Szatmár megyei és a városi politikai képviselők jelenlétében.

Homíliájában Schönberger Jenő püspök a Szűz Máriával kapcsolatos egyházi tanítást ismertetve kitért a Szűzanyáról szóló dogmákra.

– hangsúlyozta a főpásztor.

A szentmisét követő szalagátvágás után az új létesítmény Szent Pálról elnevezett előadótermében hangzottak el az ünnepi beszédek.

Elsőként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott köszöntőt, hangsúlyozva: az új központ neve megmutatja a küldetést: megmaradni. Mi, magyarok, megmaradtunk ezen a helyen, másokat eltörölt a történelem. Mert nekünk volt Szent Istvánunk, aki a kereszténység alapjaira építette a magyar nemzet katedrálisát. A magyar nemzet történelme akkor volt termő, amikor hűségesek voltunk a Szent István-i örökséghez.

Az a küldetésünk, hogy a magyar történetet is üdvtörténetté tegyük. Ennek a feladatnak egy része erre a házra is hárul itt, a székesegyház árnyékában – mondta többek között a politikus. Hozzátette: a magyar állam nyújtotta a támogatást az építkezéshez, de a falak élettel való megtöltésének feladata a szatmári magyarokra hárul.

Turos Lóránd RMDSZ-szenátor tolmácsolta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes üdvözletét. Örömét fejezte ki, hogy a katolikus Egyház részt vesz a nemzeti értékteremtés és átadási tevékenységből olyan terek létrehozásával, amelyek alkalmasak erre a feladatra.

Történik ez ma is, nem csak a múltban, hiszen Hám János püspök üdvös tevékenységének nyomait máig magán viseli a város – fogalmazott. A szatmári magyarok mindig is építettek templomot, iskolát, közösséget.

Hírdetés

Pataki Csaba, a Szatmár megyei tanács elnöke megköszönte az anyaországnak a támogatást, és reményét fejezte ki, hogy a szatmári magyarok ezt a születésnapot ötven, száz, sőt ezer év múlva is megünnepelhetik. Utalva a hely történelmére emlékeztetett az egykor itt álló szatmári várra. Bár a századok folyamán végigvonultak tatárok, törökök, járványok, a magyarság megmaradt, és a megmaradásnak egy újabb bástyáját állították fel itt – fogalmazott a megyei tanács elnöke.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere beszédében az Egyház, különösen Hám János püspök szerepét emelte ki a város arculatának kialakításában. Bár a kommunizmus sokat rontott a városképen – tette hozzá a városvezető. – A Megmaradás Háza azonban, ahogy megálmodták a székesegyház árnyékában, az összetartozás jelképe.

A beszédek után Schönberger Jenő megyéspüspök megáldotta a házat, melyet ezt követően bejárhattak, megismerhettek a vendégek.

*

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye négyszáz kisközösséget tart nyilván, melyek összlétszáma több tízezer tag. A helyi egyház feladatának tekinti ezen közösségek összefogását, hogy hitükben, kultúrájukban, közösségi kapcsolataikban minőségi támogatást kapjanak. Egyházmegyei szinten szerveznek találkozókat, rendezvényeket és képzéseket négy koordinációs iroda által, amelyek gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek kínálnak évente több mint száz programot.

A Megmaradás Háza létrehozásának fontossága nemcsak a megfelelő helyszínt biztosítja az említett tevékenységekhez, hanem az összetartozást is jelképezi, hiszen a magyar közösség identitásának megőrzéséhez hivatott hozzájárulni. A város magyarságának történelmi, kulturális programjaihoz is teret és hangulatot tud biztosítani, melyre okkal ad reményt az elmúlt több mint harminc évben a püspökség által megvalósított számos program. Ezek lebonyolításához szükséges termek számát és nagyságát a pasztorális irodák igényeinek figyelembe vételével határozták meg.

A háromszintes épület alapfelülete 2580 négyzetméter. Benne két nagyobb előadótermet alakítottak ki; öt kisebb, harminc fő foglalkoztatására alkalmas terem, egy hetvennyolc férőhelyes imaterem, továbbá bemutatókra, időszakos kiállítások szervezésére alkalmas terek vannak az épületben.

Micaci Cristian írása teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Micaci Cristian

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »