Amerikai asztronauta: a háború nem volt tabutéma az oroszokkal az ISS-en

Amerikai asztronauta: a háború nem volt tabutéma az oroszokkal az ISS-en

Az amerikai és az orosz űrhajósok az ukrajnai háborúról is beszélgettek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) – közölte a nemrég visszatért amerikai űrhajós helyi idő szerint keddi beszámolójában. Hozzátette: baráti viszonyt ápolt az ISS-en megismert orosz társaival.

Mark Vande Hei újságírók előtt elmondta: nem tért ki az ukrajnai háború témája elől a misszióján, sőt, kényes kérdéseket is feltett orosz kollégáinak, akiket a sajtótájékoztatón remek szakembereknek, csodálatos embereknek nevezett.

A csapat jól együttműködött – jelentette ki Vande Hei, aki 355 nap után a múlt héten landolt a Szojuz űrkapszulával Kazahsztánban Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov orosz űrhajós társaságában. Az 55 éves Vande Hei megdöntötte Scott Kelly korábbi, 340 napos rekordját.

Hírdetés

Visszatértekor a három űrhajós az ukrán nemzeti zászló színeiből – sárga-kék – összeállított overallt viselt, és ezt többen az ukrán néppel vállalt szolidaritásként értelmezték.

Az orosz kozmonauták ezt a feltételezést később visszautasították.

Az űrállomáson jelenleg Thomas Marshburn, Raja Chari és Kayla Barron amerikai, Matthias Maurer német és Oleg Artyemjev, Gyenyisz Matvejev és Szergej Korszakov orosz űrhajós teljesít szolgálatot.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »