Állam vs. Mede Ferenc a bíróság előtt: Miért fizess felvidéki magyarként a szlovák közmédiának, ha az RTVS nem sugároz eléggé magyarul?

Állam vs. Mede Ferenc a bíróság előtt: Miért fizess felvidéki magyarként a szlovák közmédiának, ha az RTVS nem sugároz eléggé magyarul?

Ma tárgyalja a kassai járásbíróság azt a Mede Ferenc elleni keresetet, melyen a felvidéki magyar alperes elutasította a közmédia számára előírt havi koncessziós befizetését. Mégpedig azért, mert Mede Ferenc szerint az RTVS nem teljesíti törvényi kötelezettségét, már ami a magyar nyelvű műsoridő terjedelmét illeti.

Mede Ferenc egyébként törvénytisztelő, szlovák állampolgárként  – egyéb formális, törvényi indokok mellett – úgy döntött, hogy egyéb ha a szlovák állami média nem tartja fontosnak a rá vonatkozó törvényi előírás betartását, és nem tartja be megadott óraszámban a magyar nyelvű műsoridőt (az RTVS nemzetiségi műsorainak igazgatója egyébként  Lovász Attila), ő ezért nem hajlandó befizetni a havi konvessziós díjat.

A húzd meg, erezd meg természetesen nem most kezdődött, már évek óta zajlik. Az RTVS évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, Mede Ferenc pedig évek óta, pontosabban 2010 szeptembere óta nem fizeti az általa egyébként sem nézett szlovák közmédia számára előírt koncessziós díjat. Így immár többszáz eurós hátraléka keletkezett.

Hírdetés

Az elvi ügy immár bírósági szakaszban van, a kassai bíróság ma tárgyalja az ügyet Mede Ferenc személyes jelenléte mellett.

Az ügy további fejleményeiről beszámolunk olvasóinknak.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »