Alaposan megünnepelheti az ország a most 100 éves Magyar Nemzeti Bankot

Alaposan megünnepelheti az ország a most 100 éves Magyar Nemzeti Bankot

1924. április 26-án lett hatályos a Magyar Nemzeti Bankot létrehozó törvény, június 24-én pedig ténylegesen is megkezdődött a központi bank működése. Az évfordulóra számos programmal készülnek idén. Az InfoRádió Hergár Esztert, az intézmény társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóját kérdezte.

Száz évvel ezelőtt alkották meg a magyarországi pénzügyeket szabályozó és felügyelő Magyar Nemzeti Bank, amely erre egy MNB100 fantázianevű programsorozattal készül.

„Hazánk egyik legstabilabb és legnagyobb tekintéllyel bíró nemzeti intézményévé vált az MNB a száz év alatt, hatalmas szakmai tapasztalat gyűlt össze. Az emlékévben olyan időszakokat mutatunk be a nyilvánosságnak, amelyek jól szemléltetik, hogy eredményes küzdelmet folytatott az intézmény a magyar nemzeti érdekekért” – részletezte az InfoRádió megkeresésére Hergár Eszter, a jegybank társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Programok, érmekibocsátások, rendezvények lesznek, de kiadványokkal és kiállításokkal is készülnek az MNB100 emlékév programfolyamában. „A közösségi médiában pedig egy tematikus sorozatot is elindítottunk, Száz év – Száz történet címmel, itt az MNB, illetve a forint történetéből idézünk fel egy-egy kis epizódot” – tette hozzá az igazgató.

Hírdetés

Jelen lesznek az idei Educatio 2024 kiállításon is, és a jubileumi Pénz7 házigazdája is a 100 éves Magyar Nemzeti Bank lesz.

A jubileumi időszaki kiállítás a Széll Kálmán téri palotában megnyílt Pénzmúzeumban lesz.

A centenárium három fő időponthoz kapcsolódik:

  • április 26-án lépett hatályba az MNB létrehozataláról szóló törvény
  • május 24-én tartotta meg a Nemzeti Bankot tulajdonló részvénytársaság az alakuló közgyűlését
  • június 24-én kezdte meg ténylegesen működését a jegybank.

  • Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »