Aktuális növényvédelmi munkálatok a háztáji gazdaságokban

Az elmúlt néhány nap során sok csapadék hullott vidékünkön és hasonló időjárási feltételeket jósolnak a meteorológusok az elkövetkezendő időszakra is, ami lényegesen befolyásolja a növényvédelmi munkálatok hatékonyságát. Mint tudjuk, különösen a gomba- és baktériumos betegségek megjelenésére és gyors, járványszerű terjedésére leginkább a csapadékos idő van a legnagyobb kihatással (plusz 20-25 °C-on). Ne felejtsük el, hogy a betegségek terjedését prevencióval (megelőzéssel) érhetjük el. Pontosabban: a növényvédelmi munkálatokat a betegségek megjelenése előtt kell elvégezni.

Őszi kalászosok. Hamarosan, különösen az őszi búza virágzása a legveszélyesebb időszak a kalászfuzárium fertőzésére, ami lényegesen csökkenti a terméshozam mennyiségét és minőségét. Ennek érdekében most kell elvégezni a védekezési munkálatokat.

A következő gombaölőszereket ajánljuk: Rex-Duo, Soligor, Amistar-Extra. Különös figyelmet kell fordítanunk a zabbal bevetett területeken a vetésfehérítő bogár kártételére. A leghatékonyabb rovarölő szerek: a Knockout, a Contact Plus.

A kukoricatáblákon figyeljük a gyomok megjelenését: csak ott célszerű elvégezni a vegyszeres gyomirtást, ahol a legtöbb gyom már kikelt. A vegyszeres gyomirtáskor célszerű a stresszoldó szerek, a Megafolt, Amino-Max és a humátok használata. A szerek használata azért fontos, mert a gyomirtók lényegesen visszatartják a kukorica fejlődését (7-10 nappal).

Hírdetés

A burgonyatermesztőknek a kukoricabogár és a burgonyavész (fitoftóra) megjelenésére kell figyelni, mivel a mai időjárási viszonyok nagyon kedvezőek ezen betegségek kialakulásához. Ennek megelőzésére nagyon sok gombaölőszer áll rendelkezésünkre: pl. Acrobat MZ, Ridomil Gold stb. A burgonyabogár elleni védekezés során NE használjunk kétszer hasonló kémiai összetételű vegyszert, hogy elkerüljük a rezisztencia kialakulását!

Az almatermésűeknél különös figyelmet kell fordítani a varasodás megjelenésére. Csak szisztemikus gombaölőszereket használjunk!

A csonthéjasoknál figyelnünk kell a zöld tetvek kártételére (különösen az őszi- és a kajszibarack esetében). Itt is szisztemikus gombaölőszereket használjunk, pl. a Mospilant vagy az Actorofitot (Cesar). Az Actorofit egy bio rovarölőszer, ami több kártevő ellen is hatásos, mint pl. az atkák és az almamoly ellen is.

A szőlőültetvényekben egyes fajtákon megjelent a gu­bancsatka, ami ellen a fent említett bioszerek is hatásosak.

Novák András, a Terra Dei szaktanácsadója


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »