Adventi gyertyagyújtás: a közösség ünnepe Sepsiszentgyörgyön

Adventi gyertyagyújtás: a közösség ünnepe Sepsiszentgyörgyön

Jövő vasárnap, december 3-án 19.30-tól meggyújtjuk az első gyertyát az óriás adventi koszorún a főtéren, ugyanakkor fénybe borul a város, hiszen felkapcsoljuk a karácsonyi díszvilágítást is.

Különleges, mély lelki töltetű ünnepünk az advent: az elcsendesedés, a befelé fordulás ideje. A természetben egyre rövidülnek a nappalok, hidegebbre fordul az időjárás, véget ér az őszi betakarítás, és már az állatokat is behajtották a legelőről. Ilyenkor mindenki hazatér és még nagyobb jelentőséget kap az otthon melege, a család.

Az ember még a zimankós hidegben sem szakad el a világtól, annyira vágyunk a természet közelségére, hogy koszorú, majd később karácsonyfa formájában illatos fenyőt viszünk otthonainkba, gyertyákat, díszeket aggatunk rá, felöltöztetjük fényekkel. A sötétben különösen fontos, hogy egy jó szóba, egy baráti ölelésbe csomagolva saját fényünket is megosszuk társainkkal.

 

Fotó: Vargyasi Levente

 

Sepsiszentgyörgyön megteremtettük erre az alkalmat, ugyanis az évek során közösségi ünneppé nőtte ki magát az első gyertya meggyújtása a helyi alkotók által megálmodott óriási adventi koszorún. Idén december 3-án 19.30-tól gyűlünk össze, hogy a megáldott lángot otthonainkba vigyük.

Az idei műsoron fellépnek a Református Kollégium Refsonor kórusa és a Kincskeresők Néptáncegyüttes tagjai, ünnepi beszédet mond, majd meggyújtja az első gyertyát Antal Árpád András polgármester, amelyet  ft. Ilyés Zsolt római katolikus plébános áldása követ.

 

Fotó: Vargyasi Levente

 

A gyertyagyújtás meghitt, csendes ünnep, mégis rengeteg embert vonz maga köré. Értéke abban rejlik, hogy nincs nagy felhajtás, csupán vers, ének és áhitat, hiszen mindössze ennyi is elegendő ahhoz, hogy lélekben megerősödjünk. Az advent talán ezért is az egyik legszebb időszaka a belső átalakulásoknak, az elcsendesedésnek, az egymásra figyelésnek.

Hírdetés

Az esemény egyben lehetőség arra, hogy megtapasztaljuk a közös várakozás izgalmát és szépségét, hogy nem vagyunk egyedül: barátokkal, ismerősökkel találkozunk, gyermekeink a színpadon, nagyszülők a tömegben, mindannyian ugyanannak örülünk, hogy együtt vagyunk, itthon vagyunk, nagy család vagyunk egy otthonos városban.

 

Fotó: Vargyasi Levente

 

A főtér mindig pezseg, nemcsak adventkor, hanem egész télen, amikor az embereket akarva-akaratlanul is összehozza a karácsonyi vásár, rég nem látott ismerősök, barátok találkoznak, a világ számos pontjáról hazatérnek ilyenkor azok, akik itt születtek, akiknek örök otthonuk Sepsiszentgyörgy. Jól esnek a forró tea és forralt bor illatánál a beszélgetések, a betlehem és az élő karácsonyfa díszeinek felfedezése és a kalandok a szabadtéri korcsolyapályán, ahol oly sok mosoly és élmény lopódzik a szívekbe.

Talán már nem is emlékszünk vissza arra az időre, amikor ezen a helyen még taxik állomásoztak, pedig nem is volt annyira régen. Amióta felújítottuk a teret és hangulatos sétálóutcává alakítottuk, a város egyik legkedveltebb találkozóhelyévé vált. Kisgyermekes családoktól a legidősebbekig, sportoló vagy fotózkodó fiataloktól a városnapi koncerten szórakozó többezres tömegekig – a főtéren mindig van élet.

 

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

 

Az évszakonként megújuló fotókeret vagy a #SEPSI óriásbetűk is változatos, színes, helyi művészek által készített dizájnnal vonzzák ide a helyieket és a turistákat vagy népszerűsítik a következő vagy éppen zajló rendezvényt a városban.

Egy szívmelengető kezdeményezése az önkormányzatnak a gyermekrajzok vetítése a Tamási Áron Színház homlokzatára, amely idén december 20–22. között zajlik. Az önkormányzat minden sepsiszentgyörgyi tanintézménynek eljuttatta a rajzlapokat, így javában zajlik már a rajzolás, festés, maszatolás, hogy az alkotásokat közösen a szülőkkel, nagyszülőkkel viszontláthassák majd a vetítésen, amely a kis művészek által a nagyokat is összekapcsolja a karácsonyi csodával.

 

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

 

Minden évszaknak megvan a maga varázsa, de talán a tél a legkülönlegesebb Sepsiszentgyörgyön. Városszerte felgyúlnak az ünnepi fények, díszbe öltöznek az utcák, Erdély más városaiból is érkeznek látogatók, hogy átéljék a karácsony csodáját és az ünnep hangulatát felkészítve a lelkeket a Megváltó érkezésére.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »