Abszurd: a kormány szerint a jegybankelnöknek nem feladata a gazdaságpolitikára megállapításokat tennie

Abszurd: a kormány szerint a jegybankelnöknek nem feladata a gazdaságpolitikára megállapításokat tennie

A Parlament első plenáris ülésén egy meglehetősen furcsa logikát követő államtitkári választ kapott Balczó Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki azt a kérdést tette fel – eredetileg Varga Mihály pénzügyminiszternek címezve –, hogyan veszi figyelembe a kormányzat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének a gazdaságpolitikára vonatkozó kritikus megállapításait.

Balczó ugyanakkor emlékeztetőül felsorolta, milyen konkrét állításokat fogalmazott meg korábban Matolcsy György jegybankelnök, aki még augusztusban az elmaradt gazdasági eredményeket összegezte és számszerűsítette:

  • Hiba volt megszüntetni a Nemzetgazdasági Minisztériumot, és a gazdaságpolitika irányítását a pénzügyminiszterre bízni;
  • Nem lehet az éves költségvetési érdek a gazdaságpolitika iránytűje;
  • Magyarország nem rendelkezik hosszú távú versenyképességi programmal – ebből is következik, hogy amíg 1998-2002 között öt év alatt 8,8 százalékkal közeledtünk az akkori EU-átlaghoz, addig a legutóbbi tíz év alatt nem egészen 8 százalék volt ugyanez a mutató;
  • Ráadásul Matolcsy azt is komoly mulasztásként nevezte meg, hogy 2016 után évente átlagosan 30-40 ezer új otthont lehetett volna építeni, ami a ténylegesen megépült átlagosan 20 ezer otthonhoz képest 2020 végéig összesen 60 ezer lakás különbözetet jelent. Ez szerinte évente átlagosan 0,5 százalékkal nagyobb GDP-növekedést és 200 milliárd forint többlet költségvetési bevételt hozott volna. 
  • Az MNB-elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az állami beruházások területén növelni kellett volna a hatékonyságot.
  • De még mielőtt a Tállai András államtitkártól érkezett válaszra térnénk, érdemes felidézni, hogy az elmúlt időszakban a kormányzat és Matolcsy közötti többszöri összekülönbözés nem csupán az alapvető gazdaságpolitikai kérdésekben érhető tetten, hanem Matolcsy bírálata a kormány tavalyi gazdasági válságkezelésére is kiterjedt.

    A megfogalmazott kritikákat láthatóan az Orbán-kormány sem hagyta viszonzás nélkül. Mindez

    egy kiélezett szakmai konfliktust generálhatott főként Matolcsy György és Varga Mihály miniszter személye között.

    A gazdasági tárca vezetője először augusztus elsején reagált a jegybank elnökének felvetéseire, s elmondta, szerinte Matolcsy gyorsabban akar haladni annál, mint amit Magyarország lehetőségei megengednek. 

    Matolcsy egy júliusban megjelent írásában összességében közepesre értékelte a 2020-as év hazai válságkezelését, melyben sorra vette a kormány eredményeit és kudarcait egyaránt. 

    Erősségekként említette az időben meghozott, határozott pénzügyi döntéseket; a korábbi sikeres pénzügyi reformokat; az üzleti és társadalmi bizalmat; a foglalkoztatási szint fenntartását; és a külföldi tőkevonzást.

    A válságkezelés gyengeségeiről, illetve kudarcairól azonban az alábbi meglátásait sem rejtette véka alá: 

    Hírdetés

    „Az állami beruházások lassú beindítása – A kormány szándéka ellenére sem sikerült dinamizálni az állami beruházásokat;

    A lakásépítés bizonytalanságai – 2020 elején visszaemelték az új lakások építésének áfakulcsát, majd csak 2021-től csökkent vissza 5 százalékra az adó mértéke. Ezt még év közben kellett volna meglépni;

    Az egészségügy elmaradt reformjának hatása – A magyar egészségügy sikeresen kezelte a válságot, de ehhez a „normál” működést le kellett állítani. Ez áll az EU harmadik legrosszabb kormányzati fogyasztási adata mögött;

    A digitális átállás hiánya – Egyértelműen azok az országok voltak jobbak, amelyek előrébb tartanak nálunk a digitális átállásban;

    A versenyképességi reformok elmaradása – Egyenes összefüggés van a versenyképességi rangsorokban elfoglalt helyezés és a válságkezelés mutatói között. Aki versenyképesebb, az jobb eredményt ért el nálunk.”

    A jegybankelnök akkor azt a konklúziót vonta le, hogy „a mérleg tehát vegyes, a teljesítmény közepes”.

    Egy augusztus közepén kelt elemzésében pedig rávilágított:

    „Térségünkben a baltiak, a lengyelek és a románok is jobban kezelték a válságot, mint a többiek, köztük mi, magyarok.”

    Azon véleményének is hangot adott, miszerint még nem elég a felkészültségünk a válság utáni világra, és az jelentősen elmarad az EU átlagos szintjétől.

    A kormány, illetve Varga nevében válaszoló pénzügyminisztériumi államtitkár már a jobbikos képviselőnek szánt válasza elején leszögezte, szerinte

    „a jegybankelnöknek nem feladata, hogy a gazdaságpolitikára vonatkozó megállapításokat tegyen, így a kormánynak sem feladata, hogy ezeket az írásokat, gondolatokat, értékeléseket értékelje. Ezért azt nem is teszi.”

    Tállai az általa felsorolt számadatok mellett úgy érvelt, szerinte a gazdaságpolitikájuk révén „az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság történelmi viszonylatban is kiemelkedő bővülést ért el”.

    Balczó Zoltán a kapott választ értékelve lapunknak úgy fogalmazott, szerinte Tállai államtitkár első mondata

    „azt üzeni Matolcsy Györgynek, hogy ne üsse bele az orrát a gazdaságpolitikába”. 

    „Én eddig úgy tudtam, hogy a jegybankelnök által irányított monetáris politikának – főleg a külföldtől erősen függő Magyarország esetében – érdemi befolyása van a gazdaságra. Úgy látszik, a kormány ezt másképpen látja” 

    – fűzte hozzá az ellenzéki politikus, aki egyúttal egy másik magyarázatot is valószínűsít az államtitkár abszurd válaszára: úgy látja, kényelmetlen a kormánynak a parlament színterén közvetve, ellenzéki felvetésre, a Magyar Nemzeti Bank elnökével vitába szállni.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »