A vizsgázók ötödének sikerült (Pótérettségi)

A vizsgázók ötödének sikerült (Pótérettségi)

A 380 háromszéki pótérettségiző 22,63 százaléka, összesen nyolcvanhat vizsgázó érte el az átmenő hatos általánost, közülük csak egynek volt nagyobb a médiája nyolcasnál, ő idén fejezte be a középiskolát. Az eredmény jobb a tavaly ilyenkorinál, de jóval elmarad a nyári vizsga teljesítményétől – derül ki a megyei tanfelügyelőség által tegnap közzétett eredményekből.

A beiratkozott 435 diákból ötvenöten nem jelentek meg a vizsgákon, a román nyelv és irodalom írásbelin egy diákot csalási kísérlet miatt kizártak, ezért csak 379 diák dolgozatait javították. Legtöbben román nyelv és irodalomból jelentkeztek, itt a 312 dolgozatból kilencvennégyet értékeltek ötös, illetve ötösnél nagyobb jeggyel (30,33%), magyar nyelv és irodalomból kilencvenöten vizsgáztak, közülük nyolcvanöten (89,47%) elérték az átmenő ötöst, a kötelező tárgyból (matematika, illetve történelem) összesen százharmincan pótérettségiztek 48,46 százalékos sikerrel, a választott tárgyból 146-an próbálkoztak, közülük hatvanöten (44,52%) érték el az ötöst.

Hírdetés

A jegyek általában nagyon alacsonyak, a 293 sikertelenül vizsgázó közül 259-en ötös alatti médiával végeztek, arról ellenben a megyei tanfelügyelőség által közzétett összesítőben nincsenek adatok, hogy ki hány tantárgyból pótérettségizett, csupán azt lehet a számsorokból megtudni, hogy a magyar tannyelvű osztályokból 310-en vizsgáztak, a román tagozatról hetvenen, akiknek összesen 683 dolgozatát javították ki digitálisan.

Háromszéken a júliusi érettségin 69,61 százalék volt a sikeresen vizsgázók aránya, a tavalyi pótérettségin alig több, mint 16 százalék. Országosan a huszon­nyolcezer pótérettségizőből alig kevéssel több, mint nyolcezernek (29,3%) sikerült a vizsgája, az idei végzősök országos átlaga 31,2 százalék. A fellebbezéseket tegnap délután lehetett benyújtani, a végleges eredményeket augusztus 30-án teszik közzé.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »