A vízműhálózatot is szép lassan bekebelezné a NER egy törvénymódosítással

A vízműhálózatot is szép lassan bekebelezné a NER egy törvénymódosítással

Több ezer milliárdos önkormányzati tulajdonra akarja rátenni a kezét a kormány, de ezúttal nem a megszokott egész pályás lerohanással venné el a települések víziközműrendszerét, hanem módszeres kiéheztetés után hozza őket átadási kényszerhelyzetbe – röviden erről szól az a törvénymódosítás, amit a Népszava szúrt ki egy átláthatatlan törvénymódosító csomagba rejtve.

A törvényalkotási bizottság a fideszes Hende Csaba vezetésével harminc ponton piszkált bele az energetikai és közszolgáltatásokat érintő csomag víziközmű-szolgáltatásról szóló részébe.

A kormánypárti módosító szerint „a lakosság vízellátásáért felelős önkormányzat (a gyakorlatban többnyire társulásokat létrehozó önkormányzatok) térítésmentesen – tehát ingyen – átadhatja az államnak

  • a vízrendszerhez tartozó csőhálózatot,
  • átemelőket,
  • közkutakat,
  • Hírdetés

  • az ezeket működtető víziközmű-szolgáltató cégekben lévő részesedését,
  • valamint azt az összeget is, amit esetleg korábban valahonnan a rendszer fejlesztésére nyert el, de nem használta fel.
  • A lap kiemeli,

    a szerződés megkötésével nemcsak a tulajdon, hanem az ellátási felelősség is az államra száll, a tulajdonosi jogokat pedig attól kezdve az alig hat hónapja létrehozott Nemzeti Vízművek Zrt. gyakorolja.

    A cikkben megjegyzik, az nem kérdés, hogy sajnos a csőhálózat rossz állapotban van. Ennek több oka is van: egyrészt a 2013-as rezsicsökkentés során 10 százalékkal csökkentették a vízdíjakat, majd a kormány bevezette a csőrendszer hossza alapján számolt különadót, ami évente 14 milliárdot szipkáz ki az ágazatból, amivel két vállra fektették a vízszolgáltatókat, amelyek így egyre kevésbé tudják kisegíteni cégeiket.

    Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint, ha a vizes cégek is megkapnák a kormánytól a hulladékgazdálkodásba fektetett évi 60 milliárdot, képesek lennének talpra állni.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »