A vírust legyőztük, az árak az egekben, itt a hiány és a vállalatok pánikvásárlásba kezdtek

A vírust legyőztük, az árak az egekben, itt a hiány és a vállalatok pánikvásárlásba kezdtek

Egy évvel ezelőtt, amikor a koronavírus felbukkant, egyszerre jelent meg a piacon a hiány együtt a túltermeléssel. Akkor a lakosság a lehetséges lezárásokra vásárlási lázzal reagált, amivel a kereskedelem többé-kevésbé vele bírt. Most mikor éledezik a gazdaság, újra gond van az ellátással.  

Az már tavaly márciusban is nehéz dió volt, hogy a járvány terjedése miatt, Kínából, a világ gyártóműhelyéből nem igazán tudott kijönni az áru, az alkatrész, a globális gyártási lánc folytatásához. Elakadt a fuvarozás, a kínai kamionosok karanténba kerültek, a hajókat nem tudták feltölteni, a légi járatokat törölték, így a mellékterméke a légi teherfuvarozás is megakadt. A világ bezárt pár hétre, és a helyzet csak hónapok után normalizálódott.

Ma, amikor lassan kimásznánk a több mint egyéves hadi körülményekből, újabb nehézség mutatkozik.

A világ a nagy visszatérésre készül, és a gyártók előre szeretnének bespájzolni alkatrészekből, hogy bírják az iramot.

Ezzel természetesen hiányt teremtenek, a fuvarozás sem bírja, mindez megjelenik az árban, és tovább növeli az inflációt.

A kőolaj tavalyi negatív ára már a múlté. Réz, vasérc, acél, fa, félvezetők, műanyag, csomagolóanyag ára is emelkedni kezdett. Emellett, mivel a kínai sertéstenyésztők is túljutottak a sertéspestisen, a kukorica, a gabona és a szója után is élénkült a kereslet, szinte eltűnt a világpiacról.

Akik ezekkel az árukkal kereskednek, persze ezt kihasználják, felverik az árakat, ami hatással van az egész világgazdaságra. Tehát a koronavírus hatása nem szűnik meg a társadalom nyájimmunitásának megszerzésével, még legalább egy év, míg a piacok normális mederbe kerülnek. A fuvarozóknak külső szállítmányozókat kell bevonniuk, elfogyott az alumínium, és a félvezetők az autógyáraknál.

Hírdetés

És hogy mindez ne legyen elég, még jönnek azűrök a nagy szállítmányozási vonalakon,

mint a szuezi csatornán márciusban megakadó megateherszállító hajó balesete, ami összezavarta a világ hajózását. A szárazság miatt nincs túl sok takarmány a piacon, erre feléled a kínai sertéstenyésztés. Két héttel ezelőtt a heckerek megtámadják az amerikai kőolajvezetékeket, amire az egekbe emelkedik a benzin ára. A koronavírus mutációi logikusan a legnagyobb kikötőkben terjednek. Így elég nehéz elképzelni, hogy pár héten belül visszatérhetünk a rendes kerékvágásba.

A konjunktúra indexek pozitívak, és az előző havihoz képest az árak ilyen arányú emelkedését 1982 óta nem tapasztalták.

Az áremelkedést még legalább egy évig tapasztalni fogjuk – állítják a szakértők. Logikus, ha az A és a B alkatrész ára növekszik, akkor a végterméké is növekedni fog.  Bár a gyártó vállalatok növelhetik a termelékenységüket, de ők se lesznek saját maguk ellenségei.  

A jegybankok és a gazdaságpolitikusok viszont határozottak, szerintük az inflációt a mederben fogják tudni tartani, csak türelmesnek kell lennünk az ideiglenes áremelkedésekkel.

Kérdés milyen eszközeik lesznek A és B alkatrész áremelkedése ellen. A szállítói lánc a teher alatt emeli az árait – ez a piac törvénye. Sok gyár már nem a kereslet szerint gyárt, hanem a rendelkezésre álló alkatrészek alapján – ami minden csak nem normális és nem hatékony. És mindez nem tűnik rövidtávú jelenségnek.  

Elég kínos az az előrejelzés, miszerint az eurozónában az árak két százalékkal fognak emelkedni, mikor a nyersanyagok árai 30-40-50 százalékkal nőnek. Persze a termékek minőségével még lehet játszani.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »