A vegetariánusok egyoldalú étkezése súlyos vitaminhiányt okozhat

A vegetariánusok egyoldalú étkezése súlyos vitaminhiányt okozhat

A vegetariánusok és a vegánok szervezetéből az egyoldalú étkezés miatt több fajta  vitamin és ásványi anyag hiányzik – figyelmeztet az orvos.  

Ezek főleg teljes értékű fehérjék, aminosavak, D-vitamin, B12, cink, magnézium, foszfor, vas, és kálium. Ennek következménye, hogy a vegán és a vegetariánus étrndnek hódolóknál gyakrabban alakulnak ki különféle csontbetegségek, vagy fogászati problémák.​

A jelenségre Dáša Kelényová, a Synlab Slovakia szolgáltatás labordiagnosztikai orvosa hívta fel a figyelmet.

Rámutatott, hogy az olyan növényi fehérjeforrások, mint például a hüvelyesek, a gabonafélék, a magvak gyengébb eredményeséggel szívódnak fel a szervezetbe, ez pedig a szervezet teljes fehérjeszintjében is tükröződhet. 

A növényi fehérjék kevésbé értékesek, mint az állati fehérjék, alacsonyabb a biológiai értékük

– magyarázta Kelényová, aki hozzá tette, hogy fontos ezeket ellenőrizni, mert alacsony mennyiségük izomtömeg-veszteséget okozhatnak, csökkentheti a szövetek regenerálódását, ez pedig  végsősoron gyengítheti az immunrendszert. 

Hírdetés

 A vashiány például vérszegénységhez vezethet, amely fáradtságban és általános gyengeségben nyilvánul meg. Sápadt bőr, gyakori rosszullétek, a körmök elgyengülhetnek, a tenyér pedig hideg lesz.

A szakember szerint a vegetariánusok sok zöldséggel vagy táplálékkiegészítőkkel szerezhetik meg a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat.

Magas vastartalmú zöldség például a lencse, a csicseriborsó, a bab, a tofu, a tök- vagy a kendermag, a leveles zöldek, illetve a kesudió.

Szükséges a magnézium és a kalcium szintjének szabályozása is. A kalciumnak nincs ideje felszívódni a szervezetben lévő nagy mennyiségű rost miatt, ami gyors emésztést okoz.

Kelényová szerint a vegetariánusoknál gyakran alakulnak ki különféle csontbetegségek, vagy fogászati problémák.​

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »