A tradicionalizmus félreértése

FAM írja a FB-on:

A műszaki fejlődés független a politikai rendszertől. A premodern korban is volt. Sőt, a modernkori se lehetett volna a premodern kori fejlesztések nélkül. Kb. mintha azt mondaná a szerző, kommunizmus nélkül nem lett volna űrkutatás.

A másik gyakori érv, hogy a tradicionalizmus konteó. Pedig éppen az ellenkezője az, de legalábbis XIX. századi determizmus az ellenvélemény. Nyilván nem összeesküvés, hogy az lett ami lett, de a fejlődés lehet sokféle. S abszurd feltételezni, hogy az emberi történelem determinisztikus, azaz csak az lehetett ami lett.

Hírdetés

Továbbá mindig jön a jobbágy érv, hogy mindenki jobbágy lesz, s milyen hülyék vagyunk, hogy azt hisszük, mi főnemesek lennénk. Senki se idealizálja azt ami volt, az se volt tökéletes társdalom, egyszerűen csak jobb volt a mainál.

Ahogy akkor nem lehetett a jobbágy gyermekéből nagyúr, most se lehet az irodai alkalmazott gyerekéből milliárdos.

Persze elvi lehetőség van. Ahogy akkor is volt: a jobbágy gyereke elment papnak tanulni, pap lett, majd ment felfelé a ranglétrán. S ő lett aztán az esztergomi érsek, hatalmas vagyonok felett rendelkezve. Lásd Bakócz Tamás. Ilyen esély ma is van, csak éppen ez ma is ritka kivétel. A mai elit zöme elit származású.

Senki se sírja vissza azt ami akkor volt. Az akkori rend egy adott kor körülményeire volt válasz. Ma akkor se lehetne megcsinálni, ha tényleg meg akarnánk csinálni. Komolyan: a mai műszaki szint mellett mit csinálna 95 %-nyi paraszt? Akkor azért volt ennyi, mert a gazdaság ilyen volt. Ma meg a legszegényebb afrikai országokban is alig 40 % az arány, nyugaton meg 1-2 %.

Ami pedig az embertelenséget illeti, éppen a modernitás torkollt eddig csak emberellenes dolgokba torkollott: lásd pl. a liberalizmus, mely kb. félmilliárd embert irtott ki, sokkal többet, mint a kommunisták és a fasiszták együttvéve.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »