A török nagyvárosokban az ellenzék diadalmaskodott az önkormányzati választásokon

A török nagyvárosokban az ellenzék diadalmaskodott az önkormányzati választásokon

Recep Tayyip Erdogan török elnök és az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elvesztette az isztambuli és ankarai városházáért folytatott csatát.

A Reuters szerint ez Erdogan legnagyobb választási veresége 22 éve. Az elnök fordulópontnak nevezte az eredményeket, és elismerte, hogy pártja nem érte el a kívánt eredményeket.

Mindkét város polgármestere a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) képviselője és már vasárnap este győztesnek nyilvánította magát. A CHP jelöltjei más török nagyvárosokban és metropoliszokban is sikerrel jártak.

Isztambul polgármestere Ekrem Imamoglu (CHP) a szavazatok többségének megszámlálása után 50 százalékos eredménnyel megvédte isztambuli polgármesteri posztját. Tíz százalékpontos előnye volt az AKP jelöltjével, Murat Kurum volt környezetvédelmi miniszterrel szemben.

Megnyertük a választást. Köszönjük a támogatást”

– mondta Imamoglu a támogatóinak.

Ankara jelenlegi polgármestere, Mansur Yavaş még nagyobb fölénnyel nyert. Éjfél előtt, miután a szavazókörök háromnegyedét megszámolták, már 25 százalékpontos előnye volt az AKP jelöltjével szemben.

Hírdetés

Azok, akiket figyelmen kívül hagytak, jelzést küldtek a hatalmon lévőknek”

– mondta Yavaş a támogatóinak.

Erdogan megígérte, hogy tiszteletben tartja az eredményt

Özgür Özel, a CHP vezetője az önkormányzati választások eredményét kommentálva azt mondta, hogy a választók fontos jelzést küldtek a kormánynak.

Megnyitották az ajtót a politika új légköre előtt”

– mondta a pártelnök. Szerinte a választók jutalmazták a CHP polgármestereinek jó munkáját Törökország legnagyobb városaiban, amelyeket a központi kormány támogatása nélkül is jól irányítottak.

Az országos eredmények szerint, amelyek a szavazókörök 80 százalékában kialakult helyzetet tükrözik, ahol a számlálás véget ért, a CHP a szavazatok 37 százalékát, az AKP pedig 36 százalékát szerezte meg. Erdogan egyelőre nem kommentálta a választást.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »