A tiltakozó gazdák igaza

Igazukért álltak, állnak ki szerte e kontinensen, s kérik, követelik a brüsszeli döntéshozóktól, állítsák meg az ukrán termékek korlátlan európai behozatalát. Mert miközben a vámmentes gabona és más agrártermékek, illetve élelmiszerek beözönlenek Ukrajnából az európai piacokra, a helyi termelők nem tudják értékesíteni saját portékájukat. Vagy ha mégis, csupán áron alul, s így hamarosan csődbe jutnak. Nem véletlenül özönlöttek tehát az utakra a franciaországi, a lengyel, a német és a romániai gazdák, utóbbiak még e napokban is folytatják tiltakozásaikat Bukarest környékén, állítva, hogy azok, akikkel a kormány tárgyalt, nem képviselik őket. Az európai gazdák problémái egyre nagyobbak, s azokat nem csupán jelzik, hanem megoldást is várnak. Vélhetően sem nálunk, sem másutt nem érik be olcsó ígéretekkel, így hiába ismételgetik a döntéshozók – köztük Marcel Ciolacu miniszterelnök is –, hogy a gazdáknak igazuk van, ők ugyanis nem nézeteik megerősítésére, hanem gondjaik orvoslására várnak.

A gazdák Háromszéken nem csupán utakra vonultak mezőgazdasági járműveikkel, hanem e napokban Gelencén gazdafórumon is megfogalmazták panaszaikat. Csupán az a kérdés, meghallják-e hangjukat, eljutnak-e e jogos kifogások a bukaresti döntéshozókig. S ha igen, remélhetnek-e változást? Különben a romániai gazdák nem udvariaskodnak, „politikailag korrektek” sem kívánnak lenni, hanem megnevezik a bajok forrását. Tiltakozásuk részeként nyílt levelet postáztak az államfőnek, a miniszterelnöknek és a mezőgazdasági miniszternek, amelyben „túlélésük feltételeinek” megteremtését sürgették, mely értelemszerűen fontosabb számukra, mint az ukrán termékek vámmentessége. Egyszerűen azt kérték, hogy a román gazdák érdekei mellett álljanak ki Brüsszelben. Mint ahogy ezt kérik Lengyelországban, Franciaországban, Németországban, bárhol, ahol gazdatüntetések zajlanak. Például Lengyelországban, ahol szerdán tüntető gazdák közutakat torlaszoltak el, a Szolidaritás szakszervezet agrárügyi tagozatának elnöke kijelentette: „A lengyel mezőgazdaságot tönkreteszik a Zöld Megállapodás és az Európai Unió által ránk kényszerített bürokratikus eljárások, s ehhez hozzájárulnak az Ukrajnából vámmentesen beáramló gabonafélék és más agrártermékek.” Tiszta beszéd.

Noha a gazdatársadalom jelzései Európa-szerte egyértelműek, a politikai állásfoglalások mégis arra utalnak, távol állunk még attól, hogy a helyzetet a gazdák számára méltányosan rendezzék. Nagy István magyar agrárminiszter meg is jegyezte, az Európai Unió nem akar megoldást találni az ukrán gabona ügyében. Ezért, mint fogalmazott, nincs más választásuk a magyaroknak sem, mint hogy „egyeztessünk a gazdák érdekvédelmi szervezeteinek vezetőivel, kifejezzük szolidaritásunkat az európai gazdákkal, és közösen álljunk ki érdekeink megvédéséért”.

Hírdetés

Egyhamar vélhetően nem ér véget tehát az európai gazdák tiltakozássorozata. Kinek és miért jó ez? – kérdezhetik ezrek, tízezrek, akár milliók is Európa-szerte. Miért fogadják el a nemzeti kormányok, hogy saját gazdatársadalmukat, mi több, saját élelmiszer-biztonságukat veszélyeztessék? Miért jobb megfelelni az éppen divatos, vitatható értelmi képességűek által megfogalmazott politikai elvárásoknak, mint határozottan kiállni saját érdekeik mellett?

 

Borítókép: Tiltakozó háromszéki gazdák Kézdivásárhely mellett. Fotó: Bartos Lóránt


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »