A szlovák EP-képviselők a Smer kizárását kérik a szocialista frakcióból

A szlovák EP-képviselők a Smer kizárását kérik a szocialista frakcióból

Nyolc szlovák európai parlamenti képviselő nyílt levélben szólította fel a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportot, valamint az Európai Szocialisták Pártját (PES) a Smer-SD kizárására soraikból.

A lapunkhoz eljuttatott közös nyilatkozatban hangsúlyozták: a Smer-SD nemcsak a szociális demokrácia értékeinek, de az emberi jogoknak és a demokráciának egyaránt hátat fordított. „A párt elnöke ma nyíltan beszél a Republika fasiszta mozgalommal való jövőbeli együttműködésről, a NATO-csapatok jelenlétének megerősítését Szlovákiában a szélsőjobb által használt rétorikával a Wehrmacht üdvözléseként tünteti fel” – írják. Rámutattak, ez a megnyilvánulás azért is sajnálatos, mert az európai biztonság megerősítéséről épp a szociáldemokrata német kancellár, Olaf Scholz döntött. Állítják, Robert Fico pártelnök továbbra is hozzájárul a Kreml-párti propaganda terjesztéséhez és az orosz agresszióról az USA és Oroszország közötti konfliktusként beszél: „Az ukrajnai katonai konfliktus nem Ukrajna és Oroszország konfliktusa, hanem az Egyesült Államok és Ukrajna közötti konfliktus, amelynek áldozatai az Ukrajnában élő hétköznapi emberek”.

Hírdetés

A nyílt levelet Vladimír Bilčík (SPOLU/Európai Néppárt) kezdeményezte, az aláírók között szerepel: Ivan Štefanec (KDH/Európai Néppárt), Peter Pollák (OĽaNO/Európai Néppárt), Miriam Lexmann (KDH/Európai Néppárt), Martin Hojsík (Megújuló Európa/Progresszív Szlovákia), Michal Wiezik (Megújuló Európa/Progresszív Szlovákia), Lucia Ďuriš Nicholsonová (Megújuló Európa). A képviselők már augusztusban figyelmeztették a szocialista frakciót a Smer szélsőséges irányba történő elmozdulására – akkor a Republika párttal közösen szervezett kassai tüntetés volt az ügy apropója.

Az uniós politikusoknak intézett felhívásra szinte azonnal reagált Monika Beňová (Smer-SD/Európai Szocialisták Pártja) EP-képviselő: kizárta a fasiszta mozgalommal való együttműködést. Leszögezte: hallani sem akar a szélsőséges párttal felmerült közös munkáról. „Nekem személy szerint ez NO GO. Bízom benne, hogy a Smer-SD és annak tagjai számára is. Ha nem, elmegyek a pártból. Az „együttműködés” bármely jele számomra elfogadhatatlan” – közölte a közösségi oldalán, hozzátéve: egyértelműen Ukrajna oldalán áll, nem USA és Oroszország közötti konfliktusról van szó. „Ez Putyin és közeli társainak támadása Ukrajnára. Biztos vagyok benne, hogy az oroszok többsége is így látja” – zárta.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »