A speciális ügyész szerint minden rendben van

A speciális ügyész szerint minden rendben van

Daniel Lipšic speciális ügyész semmiféle bizonyítékot nem látott arról, hogy manipulálták a nyomozást vagy összehangolták az együttműködő gyanúsítottak vallomásait. 

Erről a Ta3 hírtelevízió Politikában című műsorában beszélt. Véleménye szerint a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) épületében zajlott megbeszélés nem volt titkos. Megtartása fölösleges volt és úgy látja, hogy az SIS  hírszerzési intézkedésének egyfajta aktív formájáról van szó.

Lipšic tudomásul veszi, ha bizonyíték nélkül kerülnek napvilágra titkosszolgálati hírszerzési információk, ezek azonban semmiképp nem befolyásolhatják az ügyészeket.

Mint kifejtette, a speciális ügyészség munkájára nincsenek hatással például az SIS állítólagos jelentéséről napvilágot látott sajtóhírek.

A bizonyítékokhoz igazodunk, amelyeket sikerül beszereznünk”

– nyomatékosította.

Hírdetés

Megjegyezte, hogy több évtized után eljutottunk oda, hogy senki sem gondolhatja magáról azt, hogy büntethetetlen. Az ügyészek objektivitásra törekednek, de most, hogy a legmagasabb szinteken is igyekeznek a bűnelkövetők sarkára lépni, egyszeriben kételkedő hangok szólalnak meg.

Az Inspekciós Szolgálat Hivatalának nemrég őrizetbe vett igazgatójával, Adrián Szabóval kapcsolatban elmondta, hogy tudomásul veszi a bíróság döntését. Olvasta a gyanúsított érvelését, de megvárja a jogerős bírósági határozatot. Lipšic szerint a bíró megerősítette, hogy a vizsgálat megalapozott, adekvát bizonyítékok támasztják alá.

Daniel Lipšic, aki szintén jelen volt a SIS székházában tartott megbeszélésen, úgy fogalmazott, hogy több ilyen összejövetelre már nem kerül sor, sőt, ennek a mostaninak sem látta a hozadékát.

Mostanában sok ember ideges, hová vezethet még ez – jegyezte meg a speciális ügyész, – de ha azt hiszik, hogy a különböző támadások eltántorítják a nyomozókat vagy az ügyészeket, hogy végezzék a feladatukat, akkor tévednek.

Azzal kapcsolatban, hogy sokan szóvá teszik, a nyomozás során a hatóságok gyanúsítottakkal működnek együtt, megjegyezte, ez nem jelenti azt, hogy nekik büntetlenséget ígértek. Vallomásaiknak illeszkedniük kell a valós történésekhez.

A speciális ügyészség Lipšic szerint jelenleg aluldimenzionált állapotban van, sürgősen további ügyészekre és asszisztensekre lenne szüksége.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »