A Rozsnyói Bányászati Múzeum egykori igazgatóira emlékezik az intézmény

A Rozsnyói Bányászati Múzeum egykori igazgatóira emlékezik az intézmény

A Rozsnyói Bányászati Múzeumhoz köthető két neves személyiségről is megemlékezhettünk szeptember folyamán. Hazslinszky Rezső és Arany Adalbert László életük során jelentősen hozzájárultak a rozsnyói múzeum jó hírének terjesztéséhez.

Sylvia Holečková a Rozsnyói Bányászati Múzeum történésze ismertette portálunkkal, hogy Dr. Hazslinszky Rezső (1869 – 1914) ma is a rozsnyói muzeológia egyik legkiemelkedőbb személyisége.

A Rozsnyói Városi Múzeum 1912-es alapításának egyik kezdeményezője és egyben első igazgatója volt.

Vezetésével 1912-ben nyílt meg a Rozsnyói Városi Múzeum első kiállítása a Városháza épületében. Működése során nagy hangsúlyt fektetett a gyűjtői munkára. A múzeumi tevékenység lényegét a gyűjtemények létrehozásában látta, amit ismeretforrásnak tekintett.

(Fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum)

A rozsnyói evangélikus főgimnázium professzoraként nemcsak a tanításban, hanem a tanórán kívüli oktatásban is felhasználta a gyűjteményt, és a gimnáziumban tanuló diákjait is bevonta a múzeumi tevékenységekbe. A városi múzeum már alapításakor igen aktív gyűjtői tevékenységbe kezdett Hazslinszky vezetésével, akinek sikerült – elsősorban a nagy közönség érdeklődésének köszönhetően – ritka tárgyakkal gazdagítani az újonnan alapított múzeumot.

Bár az intézmény kezdetben helyproblémákkal küszködött, működésének első éveiben számos érdekes és értékes muzeális darab kapott helyet a múzeumban.

A bevett tárgyakat Hazslinszky felelősségteljesen nyilvántartotta a Rozsnyói Városi Múzeum Leltárában. Ugyanakkor a Rozsnyói Híradó regionális hetilap oldalain rendszeresen beszámolt a múzeum gyűjteményeibe való tárgybeszerzésekről. Ezen adatok szerint a tárgyak létszáma 1912. 12. 22-én 1406 darab volt.

(Fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum)

Hírdetés

Sylvia Holečková hozzátette „Hazslinszky igazgató és a lelkes múzeum szorgalmazók az akkori korhoz képest nagyon haladóak voltak a múzeumi munkában. Figyelmet fordítottak a céhes és kézműves gyártásra, ezen belül az ezzel kapcsolatos dokumentumokra, valamint a város és környéke történetével és lakóival kapcsolatos tárgyakra. A múzeum gyűjteményeiben viszonylag nagy számban érkeztek fontos (szinte régión felüli jelentőségű) személyiségek hagyatékai, ami a városi múzeum jelentőségét erősítette. Az 1912-1914-es években Hazslinszky munkájával, a gyűjtemények gyarapításának fáradhatatlan erőfeszítésével és a városi polgárok adományainak köszönhetően megalapozta a városi múzeumi gazdag gyűjteményét, mellyel jelentősen hozzájárult a rozsnyói múzeum fejlesztéséhez. A Rozsnyói Bányászati Múzeum történelmi gyűjteményében jelenleg fényképeket, kéziratokat, naplót és Hazslinszky újságcikkeinek kivágásait tartalmazó albumot őrzünk. Hazslinszky Rezső 1914. szeptember 19-én halt meg Rozsnyón. A rozsnyói városi temetőben nyugszik. Ezekben a napokban emlékeztünk halálának 110. évfordulójára.”

(Fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum)

Dr. Hazslinszky Rezső történész, professzor, publicista, újságíró, muzeológus, a Rozsnyói Városi Múzeum társalapítója és első igazgatója 1869. december 4-én született Eperjesen. A gimnáziumi tanulmányait szülővárosában végezte, történelmet és levéltári tanulmányokat Budapesten tanult. 1894-ben megkapta a filozófiai tudományok doktora címet. Gimnáziumi tanárként dolgozott az eperjesi, békéscsábi, besztercebányai, rimaszombati gimnáziumban, majd 1898-tól a rozsnyói evangélikus gimnáziumban, ahol a történelem és a földrajz mellett nyelveket – latint, magyar nyelv és irodalom, valamint görög nyelvet – tanított.

(Fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum)

Rendkívül aktív volt a publikálásban. Tudományos munkáiban elsősorban a magyar történelmének szentelte magát. 1902-1903-ban a Sajó Vidék című lap szerkesztőjeként dolgozott, majd 1906-tól 1910-ig a Rozsnyói Híradó hetilap főszerkesztője volt. Ő a szerzője a Kalauz Rozsnyó és vidéke számára című útmutatónak, amelyet 1910-ben adott ki Fuchs József rozsnyói kiadója.

A múzeum történésze hozzátette, hogy 2024. szeptember 19-én a rozsnyói múzeum első háború utáni igazgatójáról, Arany Adalbert Lászlóról (1909 – 1967), álnéven Anzelm, születésének 115. évfordulójáról is megemlékeztek.

Arany Adalbert (Fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum)

A második világháború nagymértékben befolyásolta a múzeum sorsát, amely 1956-ban kezdte újra működését Rozsnyói Járási Múzeumként. Az épületet eredeti rendeltetésének megfelelően visszaállították, és

1956. május 13-án Arany igazgató vezetésével megnyílt az első háború utáni gömöri bányászat és kohászat történetét bemutató tárlat.

Ezzel egy időben Arany elkezdte a múzeum új leltárkönyvét, amely ma napig is folyamatosan vezetve van.

Arany Adalbert László 1958-ig volt a múzeum igazgatója. Nyelvész, tanár, néprajzkutató, muzeológus, valamint a Rozsnyói Járási Múzeum helytörténeti körének tagja. 1967. október 13-án halt meg Rozsnyón. A rozsnyói városi temetőben nyugszik.

(Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »