A román kisebbség gondjairól is tárgyaltak

A román kisebbség gondjairól is tárgyaltak

A Fekete-tenger térsége biztonsági helyzetének alakulásáról és az ukrajnai román kisebbség problémáiról egyeztetett tegnap telefonon Klaus Iohannis államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének harmincadik évfordulóján.

Az elnöki hivatal közleménye szerint Iohannis kifejezte készségét a kétoldalú együttműködés bővítésére a gazdaság, kereskedelem, úthálózat összekapcsolása a határokon átnyúló együttműködés, valamint a kultúra területén. Iohannis közölte, hogy támogatja az Ukrajna uniós perspektívájáról szóló közös nyilatkozat véglegesítéséről szóló tárgyalások folytatását, ugyanakkor részletesen kitért az ukrajnai román kisebbség jogaival kapcsolatos problémákra, különös tekintettel a nyelvi identitásuk megőrzésére. Ismételten tájékoztatta tárgyalópartnerét a román félnek arról az elvárásáról, hogy a román nyelv és az úgynevezett „moldovai nyelv” azonosságának 2021 áprilisában történt Kijev általi elismerése után Ukrajna hivatalosan is ismerje el, hogy a moldovai nyelv nem létezik.

Hírdetés

Iohannis üdvözölte, hogy tavaly szeptemberben a kisebbségi ügyekkel foglalkozó román–ukrán vegyes bizottságban titkári szinten újraindultak a tárgyalások. Olyan konkrét eredmények elérését szorgalmazta minél rövidebb időn belül, amelyek lehetővé teszik egy új egyezmény aláírását, illetve a testület munkájának folytatását.

A telefonos megbeszélésen az ukrán elnök elmondta: megérti, hogy a román felet foglalkoztatják az ukrajnai román kisebbség jogai és kifejezte készségét a közösség problémáinak megoldására.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »