A római nemzetközi ministránstalálkozót előkészítő konferenciát tartottak Portugáliában

A római nemzetközi ministránstalálkozót előkészítő konferenciát tartottak Portugáliában

Február 26–29-ig konferenciát rendeztek a portugáliai Braga városában, a Coetus Internationalis Ministrantium (CIM) szervezésében – azon egyházmegyék képviselőit hívva találkozóra, akik részt vesznek majd a július 29. és augusztus 3. között Rómában tartandó nemzetközi ministránstalálkozón. A CIM közgyűléséről Gémes Péter atya írt beszámolót, amelyet szerkesztett formában közlünk.

A közgyűlés helyszíne Braga városa volt, amely Portugália lelki központja. Tizenkét országból összesen harminchárom résztvevő gyűlt össze a négynapos konferenciára.

A megbeszélések fő témája a Rómában megrendezendő találkozó volt, amelyre a világ minden tájáról körülbelül hatvanezer ministránst várnak. Előreláthatólag 1200 fiatal képviseli majd a Magyar Katolikus Egyházat.

A bragai CIM-közgyűlésen többek között az új tagok felvételéről tárgyaltak; bemutatták a három nyelvi csoport tevékenységi jelentéseit, valamint döntés született a 2025-ös római ifjúsági jubileumi rendezvényen való részvételről.

A megbeszélések elsősorban a ministránsok nemzetközi római zarándoklata előkészületeinek véglegesítését szolgálták, amelyet idén július 29. és augusztus 2. között tartanak Rómában. A konferencia egyik sarkalatos pontja a Ferenc pápával való találkozás időpontjának és módjának egyeztetése volt, hiszen ez lesz a nemzetközi találkozó legfontosabb eseménye.

A ministránsok védőszentje, Szent Tarzíciusz tiszteletét elősegítő kezdeményezésekről is szót ejtettek a konferencián.

A Görögkatolikus Metropólia mindhárom egyházmegyéje – a Hajdúdorogi Főegyházmegye, a Miskolci és a Nyíregyházi Egyházmegye – is tagja a Coetus Internationalis Ministrantium (CIM) szervezetnek.

Hírdetés

A Braga városában rendezett találkozón két ministránsreferens pap – a Miskolci Egyházmegyéből Béres Gábor, a Nyíregyházi Egyházmegyéből pedig Gémes Péter – képviselte a görögkatolikus egyházat.

Kulturális és lelki programok is gazdagították a négynapos portugáliai találkozót. A résztvevők ellátogattak a Bom Jesus do Monte- és a Nossa Senhora do Sameiro-székesegyházba, valamint megtekintették Braga városközpontját.

A közgyűlés záró ünnepi szentmiséjét Jean-Claude Höllerich bíboros, a CIM elnöke mutatta be a bragai székesegyházban.

A szentmisén részt vett Jose Manuel Garcia Cordeiro bragai érsek, a CIM papjai és tagjai, valamint bragai egyházmegyei hívek.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye; Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: Gémes Péter/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »