A rettegés foka: lelki és fizikai szenvedést okozott volt barátnőjének az egyetemista, mert nem tudta elviselni a szakítást

A rettegés foka: lelki és fizikai szenvedést okozott volt barátnőjének az egyetemista, mert nem tudta elviselni a szakítást

A rettegés foka: lelki és fizikai szenvedést okozott volt barátnőjének az egyetemista, mert nem tudta elviselni a szakítást

A Győri Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság – abban az ügyben, amelyben az egyetemista vádlott nem tudott belenyugodni abba, hogy barátnője megszakította vele a kapcsolatot – szerdán meghozott végzésében, a Győri Fellebbviteli Főügyészség indítványának megfelelően, helybenhagyta a Szombathelyi Törvényszék 2020. november 30-án kihirdetett ítéletét.

A büntetőügy lényege: a férfi nem tudta elfogadni a szakítást, ezért sokszor igyekezett a sértettel – annak kifejezett akarata ellenére – a személyes kapcsolatot felvenni. A férfi a telefonjáról 37 nap alatt 97 alkalommal hívta a sértettet, a közösségi médián keresztül rendszeresen üzent neki, búcsú e-mailt küldött és öngyilkosságát helyezte kilátásba. Neurológus és pszichiáter orvosok, édesanyja és fiktív személy nevében is írt számára hamis e-maileket, üzeneteket, amelyekben egészségi állapotára figyelemmel kérte kapcsolatuk rendezését, öngyilkossági kísérletéről számolt be, elbúcsúzott, aztán a sértettet megölésével fenyegette. Ezek miatt a bíróság távoltartását rendelte el.

A vádlott a sértettről készült fényképek felhasználásával e-maileket készített, amelyeket a nő ismerőseinek megküldött. Ezekben a sértett nevében szexuális szolgáltatásokat kínált, valamint a nőt – személyes adatainak közzétételével – több partnerkereső oldalon is regisztrálta. A férfi esetenként fényképpel együtt szexuális tárgyú felhívásokat tett közzé, amelyekre a sértett üzenetek, telefonhívások sokaságát kapta, továbbá ilyen tartalmú szórólapokat terjesztett a nő lakóhelyének vasútállomásán, a Szombathelyre haladó IC-vonaton, illetve az oktatási intézmény közelében parkoló autókon.  

Hírdetés

A vádlott további bosszúállást is elhatározott. Ennek érdekében kettő késsel a sértett lakóhelyére utazott, ahol elrejtőzve várta. Ezalatt egy fahusángot is magához vett, amellyel a mellette elhaladó nőt többször fejbe vágta, miközben megölését hajtogatta. Az ütésektől megszédült és földre esett sértettet tovább ütlegelte, vele a földön dulakodott, próbálta a fején, nyakán megsebesíteni, kétszer meg is szúrta. A nőnek sikerült kiszabadulnia és segítséget kérnie.

A vádlott a büntetés-végrehajtási intézetből a járásbíróságra küldött névtelen levélben a sértettet kábítószer tartásával és értékesítésével vádolta meg, majd az engedély nélkül megszerzett mobiltelefonról ismét üzeneteket küldött neki, megpróbálta felhívni, majd a tiltás ellenére postai úton is levelet küldött, amelyben meglátogatását kérte.

A vádlott egy tanút saját érdekében hamis tanúzásra is törekedett rábírni.

A Szombathelyi Törvényszék, mint elsőfokú bíróság ítéletében a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete, hamis vád bűntette, hamis tanúzásra felhívás bűntette, zaklatás vétségei és személyes adattal visszaélés vétsége miatt – halmazati büntetésül – 13 évi fegyházbüntetésre, Vas megye közigazgatási területéről 5 évi kitiltásra és mellékbüntetésül 10 évi közügyektől eltiltásra ítélte.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta, mivel úgy látta, hogy a szerelmi kapcsolatukat önös érdekből helyreállítani akaró, a sértett életét hosszabb időn keresztül, a távoltartás szabályait is megszegve változatos eszközökkel és módon megnyomorító, a sértettnek komoly lelki és fizikai szenvedést okozó, őt a lakóhelyéről elköltözésre is késztető, a büntetőeljárás, sőt letartóztatása alatt is bűncselekményeket elkövető vádlottal szemben kiszabott fegyházbüntetés mértéke feltétlenül szükséges és indokolt.

A Győri Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság a cselekmény minősítését és a büntetést illetően is osztotta az elsőfokú bíróság, illetve a fellebbviteli főügyészség álláspontját.

(Fotó: illusztráció)


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »