A pártok 35 millió euró támogatást kaptak – eddig

A pártok 35 millió euró támogatást kaptak – eddig

A politikai pártok már megkapták az első pénzügyi hozzájárulást a 2020 februári parlamenti választásokon elért eredményük alapján. Tavaly a Szlovák Pénzügyminisztérium (MF) összesen 35 181 881,28 eurót fizetett ki számukra. A választások győztese, OĽANO kapta a legtöbbet, mintegy 9,6 millió eurót. Az a párt, amely a választásokon a szavazatok legalább három százalékát elérte, állami hozzájárulásra jogosult. A hozzájárulást négy részletre osztották, amelyeket minden évben fizetnek.

A Pénzügyminisztérium szerint az OĽANO mozgalom 9 628 588,52 eurót kapott.

„A törvénynek megfelelően minden pénzt politikai tevékenységekre vagy választási kampányokra fordítunk. Mindezeket a pénzeket az állami költségvetésből fizetjük, hogy ne kelljen függenünk egyetlen oligarchához vagy pénzügyi csoporthoz sem” – mondta Michal Šipoš, az OĽANO parlamenti frakciójának elnöke. A frakcióvezető azt is elmondta, hogy az összes információ nyilvános az éves jelentésben. A mozgalom kijelentette, hogy nem fogadtak el ajándékokat vagy kölcsönöket.

Az SaS párt 2 470 091,72 eurót kapott eddig a parlamenti választások eredménye alapján.

„Az SaS pártban meghatároztuk a havi költségvetést, amelynek legmagasabb tételei a személyi költségek, a regiókra jutó költségek, a helyiségek és irodák bérlése, a reklámköltségek, az óriásplakát-kampányok, a járművekhez és a szolgáltatásokhoz kapcsolódó költségek” – mondta a TASR-nek az SaS vezérigazgatója Roman Foltin képviselő. .”Évente egyszer szoktunk kongresszust, programkonferenciát és országos találkozót tartani a regionális és kerületi elnökökkel. Mindez azonban a koronavírus miatt, idén nem történt meg” – tette hozzá. Foltin szerint, a pártnak nincsen nagy szponzora, a bevétel legnagyobb részét az állami támogatás adja, illetve a tagoktól jövő ajándékok.  

Hírdetés

A Za ľudí párt 2.290.145,81 euró támogatást kapott eddig.

Ennek többségét a hitelezőik felé való törlesztésre költötték. Úgy nyilatkoztak, hogy a választások előtt 3,25 millió euró kölcsönt vettek fel, illetve 130 ezer eurót ajándékképp kaptak. A hitelek többségét már törlesztették.

A Sme rodina mozgalom 3.266.463,43 eurót kapott. Az ellenzéki Smer-SD kapta a második legnagyobb támogatást 7.077.473,13 euró értékben, az ĽSNS 3.175.140,15 eurót.

A Magyar Közösségi Összefogás választási párt 1.307.160,86 eurót kapott.

A HNonline-nak Nászaly Gábor, a párt titkára úgy nyilatkozott, hogy a támogatást a párt működésére, azaz helyiségek bérletére, technikai biztosításra, alkalmazottak fizetésére, kisebb rendezvényekre és online reklámra fordították. A választások után nem kaptak ajándékokat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »