A parlamenti képviselők nem nyitották meg a MiG-29-es vadászgépekkel kapcsolatos rendkívüli ülést

A parlamenti képviselők nem nyitották meg a MiG-29-es vadászgépekkel kapcsolatos rendkívüli ülést

A parlamenti képviselők nem hagyták jóvá a rendkívüli ülés programját a MiG-29-es vadászgépekkel kapcsolatban, amelyeket Szlovákia Ukrajnának adhat át. A 119 jelenlévő képviselő közül 48-an szavazták meg az ülés programját, 28-an ellene voltak, 37-en pedig tartózkodtak. A rendkívüli ülésen a Smer-SD azt a határozatot akarta átvinni, amellyel a parlament alkotmányellenességre hivatkozva egyet nem értését fejezi ki azzal, hogy fegyvereket küldjenek Ukrajnába.

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök a nap elején bejelentette, hogy Jaroslav Naď (OĽANO) ideiglenesen kinevezett védelmi miniszter külföldön tartózkodik, ezért azt kérte, hogy a vadászgépekről ne tárgyaljanak a jelenléte nélkül a parlament keddi ülésén.

– húzta alá Kollár.

A védelmi miniszter a holnapi rendkívüli ülés elhalasztását kérte. Cserébe ígéretet tett…

A Smer-SD elnöke, Robert Fico kifogásolja ezt az eljárást. Példátlannak minősítette, hogy egy ideiglenesen kinevezett miniszter határozza meg a parlament menetét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Smer-SD által kezdeményezett ülésnek nem arról kellett volna szólnia, hogy küldjenek-e vadászgépeket Ukrajnába vagy sem. „Én ennek a kérdésnek az alkotmányosságával szeretnék foglalkozni” – mondta. Emlékeztetett arra, hogy a kormánynak csak átmeneti felhatalmazása van, és nincs hatásköre alapvető külpolitikai kérdésekben dönteni.

Hírdetés

Kollar úgy reagált, hogy a kormány nem tesz olyan lépést, amely nem legitim. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánytisztviselők ellen is indulhat eljárás, ha olyan tulajdont adnak át, amelyhez nincs joguk.

„Ezért előfordulhat, hogy a parlamentben módosítanunk kell a törvényt. Ha kell, megtesszük. Ha meglesz a többségük, megtörhetik azt. Ha nem, akkor tiszteletben kell tartaniuk”

– mondta Ficonak.

Fico szerint alkotmányellenes a MiG-29-esek Ukrajnába küldése, Čaputovát “amerikai szolgálólánynak” nevezte

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »