A nyári tengerparti üdülések ára is drágulhat?

A nyári tengerparti üdülések ára is drágulhat?

Az elmúlt hónapokban tapasztalható magas infláció a gazdaság számos területét érintette, egyelőre a nyári kirándulások piacán jelentős árváltozás nem észlelhető.

Azt viszont már most látni, hogy a lakosság nagyobb része bizakodó, így az elmúlt két évnél nagyobb mértékben foglalták le az ún. „first minute” keretében a nyári kirándulásokat.

Ezt több sajtóban megjelent összefoglaló is megerősíti, hozzátéve, hogy a koronavírus elleni oltások után a szlovákiai lakosság már nem tart annyira a külföldi fertőzés veszélyétől. Van egy másik jelenség, ami szintén hozzájárul a megnövekedett érdeklődéshez, méghozzá a vásárlók törekvése, hogy minél olcsóbban tudjanak utazni.

Hírdetés

Ez pedig a jelenleg olyan gyorsan változó politikai és gazdasági helyzetben sokakat arra buzdít, hogy már most lefoglalják az üdülést, mert attól tartanak, hogy az árak drasztikusan emelkedhetnek. Azt láthattuk, az energiahordozók vagy éppen az élelmiszer árában jelentős változások következtek be, ami viszont az utazási irodák által kínált ajánlatokra nem voltak jelentős hatással, hiszen a legtöbb ár még korábban fixálásra került.

Az viszont nyilvánvaló, hogy az üzemanyagárak hatással lesznek az utazás költségeire, s hosszabb távon a dráguló élelmiszer az éttermekben is érződik majd, külföldön is. Természetesen nem mindegy, hogy európai utazási helyszínről van szó, vagy a hazai utasok által is kedvelt Törökországról, illetve Egyiptomról, amelynek világpiaci helyzete is teljesen más.

A jelentős versenyben ugyanakkor kevéssé valószínű, hogy drasztikus áremelést engedhet meg magának egy-egy desztináció, mert a piaci verseny óriási, s így könnyen más irányt választhatnak az utasok, miközben az elmúlt két év korlátozásai jócskán megtépázták a turisztikai ágazatot szerte Európában. A nagy kérdés viszont az is, milyen módon alakul az orosz-ukrán háború, amelynek propagandisztikus sajtója mindkét fél részéről igyekszik rendszeres félelmet gerjeszteni az európai lakosságban, így pedig akár a „közeli” ázsiai vagy afrikai helyszínek iránti érdeklődést is tovább növelhetik.

Azt pedig nem szabad elfelejtenünk, hogy több szlovákiai kiránduló már a háború első heteiben kihasználta annak számára kedvező hatásait, s egy-egy magyarországi kirándulást is éppen ekkor foglalt le, amikor is az euró-forint árfolyamnak köszönhetően akár 10 százalékot is megtakaríthatott.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »