A németeknél sokkal nagyobb a hajlandóság, de többet kell várniuk az oltásra

A németeknél sokkal nagyobb a hajlandóság, de többet kell várniuk az oltásra

Németországban a legtöbben vagy tervezik a harmadik oltás felvételét vagy már átestek rajta, viszont sokkal többet kell várni az időpontra, mint Magyarországon. Akik az első két oltást már felvették, azoknak most a síszezon jelenti az egyik fő motiváló erőt. Akik pedig még nem oltattak, azoknak teszttel indul a nap, ha munkába mennek – számoltak be a Németországban élő győriek.

„Én már kértem a harmadik oltást, s az ismeretségi köröm nagy részére is ugyanez igaz. Igen erős kampányt folytatnak egyébként ennek érdekében Németországban, de közben azt látjuk, hogy kevés hozzá az oltóanyag, és várni kell – mondja a győri születésű Bátovszky Rita. „December elején mentem el a háziorvosomhoz, és már csak februárra volt időpont – tette hozzá.  

Gyakran vannak az országban kisebb, helyi, alkalmi kampányok is, például legutóbb az üzemorvostól jött tájékoztatás, hogy másnap fogadja az oltakozókat – számolt be a Münchenben élő győri hölgy. Viszont vélhetően Igen szűk réteget tesznek ki az igazi oltásellenesek, s akik ebbe a körbe tartoznak, azokat a korlátozó intézkedés sem motiválják – ahogy itthon se. Mint köztudott, az első két oltást igazoló védettségi nélkül Németországban nem mehetsz be az üzletekbe vagy a szolgáltatókhoz, az élelmiszerboltok és drogériák kivételével. „Az én ismeretségi körömben nem is igen akad olyan, aki ne lenne túl a két oltáson.”  

Egyébként az oltásellenesek szűk rétege ie megoszlik: vannak, akik bíznak abban, hogy év végéig bejön az új oltóanyag, a Novavax, de egyelőre Modernával és Pfizerrel lehet oltatni.  

Hírdetés

Az embereknek talán fele, talán kevesebb kapott harmadik oltást, s akik nem, azoknak is tervezi a többsége. Nagyon fontos motiváló tényező a sísezon, mert csak három oltással mehetünk az osztrák síparadicsomba.  

A Stuttgart mellett élő, szintén győri gyökerű Kovács Dávid Gergely még ugyancsak várja a harmadik oltást. De közben a környezetében egyáltalán nem is ismer olyat – talán ez is beszédes – aki egyáltalán ne akarta volna beoltatni magát.  Mint mondja, a legfőbb motiváló tényező az, hogy az oltatlanoknak az ország minden munkahelyén kötelező a teszt, aminek eredménye 24 órásnál nem lehet régebbi. Így hát minden nap teszttel indul. A boltokban, áruházakban pedig valóban szigorúan elkérik a védettségi igazolványt, mindig be is olvassák az azonosító kódot. 

„Az egyik haver végül is fel akarta venni az oltásokat, de december elején január 27-re kapott volna időpontot. Kifogott szerencséjére egy oltási akciót, és túl vam az első dózison, februárban jön a második. Addig mindennap teszteltetnie kell. Ráadásul a szabály miatt jóval többen tesztelnek, mint korábban, mert azelőtt még örültek is az embernek a tesztközpontban. Most pedig mielőtt hazajöttem az ünnepekre, még egy tesztet akartunk csinálni. December másodikán jelentkeztem és csak és szenteste napjára volt időpont – mondja Gergely. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »