A német parlament elfogadta a kannabisz "ellenőrzött legalizálását"

A német parlament elfogadta a kannabisz "ellenőrzött legalizálását"

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) pénteken elfogadta a kannabisz rekreációs célú termesztésének és fogyasztásának úgynevezett ellenőrzött legalizálását célzó törvényjavaslatot, amely a felnőttek és úgynevezett kannabiszklubok számára lehetővé teszi a kábítószer korlátozott mennyiségű termesztését és birtoklását.

A 404:226 arányban megszavazott törvényt várhatóan március 22-én fogadja el a parlament felsőháza, a Bundesrat. A személyes fogyasztásra szánt kis mennyiségek termesztése és birtoklása felnőttek számára április 1-től, míg a kannabiszklubok számára július 1-től lesz engedélyezett. A törvény pénteki megszavazását heves vita előzte meg a Bundestagban, miután Karl Lauterbach egészségügyi miniszter előző nap „a drogpolitikában fontos előrelépésnek” nevezte a törvényjavalatot, amely elfogadása esetén szerinte visszaszorítja a feketepiacot, valamint hatékonyabb védelmet biztosít a gyermekek és a fiatalok számára Németországban. Lauterbach a pénteki vita során újfent kijelentette, hogy az új törvény szemlélete orvosolhatja a kannabisz termesztésével, értékesítésével és fogyasztásával összefüggő bajokat. Az utóbbi években ugyanis a tiltás ellenére folyamatosan növekedett a fogyasztás, és nem csupán a kiskorúak és a fiatal felnőttek körében, a feketepiacon pedig ismeretlen vagy veszélyes termékek terjedtek el – mondta.

Kristine Lütke, a kisebbik koalíciós partnert alkotó liberális párt, az FDP egészségügyi szakpolitikusa a vita során azt mondta, hogy a törvény „történelmi fordulópont egy olyan megközelítés irányába, amely a társadalmi valóságot tükrözi”. Az ellenzéki kereszténydemokraták és az AfD felszólaló politikusai egyebek között a szervezett bűnözés „gazdaságösztönző csomagjának”, illetve „ajándékának”, „nem ellenőrizhető törvénynek” nevezték a kormánykoalíció tervezetét. Simone Borchardt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egészségügyi politikusa úgy fogalmazott: „a gyermekek és fiatalok védelme az önök törvényében nem több puszta szócséplésnél”.

Hírdetés

A YouGov közvéleménykutató felmérése szerint a megkérdezett németek 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valamelyest vagy teljesen támogatja a kannabisz legalizálását, míg 47 százalék azt mondta, hogy valamelyest vagy teljesen ellenzi azt, míg a megkérdezettek 11 százaléka nem tudott vagy nem akart megnyilvánulni a kérdésben.

Az új törvény várható hatályba lépésével Németország lesz a kilencedik ország, amely legalizálja a kábítószer rekreációs célú használatát. Becslések szerint az országban mintegy 4,5 millióan használnak kannabiszt.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »